Događaji

#prehrana

Tri popularne dijete koje mogu ugroziti vaše zdravlje

Tri popularne dijete koje mogu ugroziti vaše zdravlje
Shutterstock

Pronalaženje plana prehrane kojeg se možete pridržavati je vrlo važno kad pokušavate izgubiti kilograme. Međutim, čak i plan prehrane koji koristi vašim ciljevima mršavljenja mogao bi uzrokovati probleme za vaše cjelokupno zdravlje.

Zapravo bi brojne popularne dijete mogle uzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega, a možda ni nećete shvatiti da je vaše zdravlje u problemima dok ne bude prekasno.

Keto dijeta

Iako su mnogi keto obožavatelji hvalili ovu dijetu kao djelotvorno sredstvo za brzo mršavljenje, kada je u pitanju zdravlje bubrega, keto prehrana može imati i svojih loših strana. Prema studiji objavljenoj u Journal of Child Neurology, među skupinom od 195 djece kojoj je propisana ketogena dijeta za epilepsiju, kod njih 13 se pojavio bubrežni kamenac.

Povremeni post

Dajući probavnom sustavu malo odmora, isprekidan post može pomoći u gubitku kilograma. Međutim, prakticiranje dužeg posta može imati štetne učinke na zdravlje bubrega. Studija iz 2018. objavljena u Bratislava Medical Journal otkrila je da su pacijenti koji su prakticirali 11-dnevni post tijekom kojeg su konzumirali samo vodu povećali proizvodnju mokraćne kiseline i doživjeli pad bubrežne funkcije. Međutim, rezultati su pokazali da je ta smanjena funkcija još uvijek u sigurnom rasponu. Funkcija bubrega također se vratila u normalu 11 dana nakon završetka posta i na kraju su sudionici uspjeli smanjiti oksidativni stres, tjelesnu težinu i krvni tlak zahvaljujući postu. 

Dijeta sokovima

Ako razmišljate o isprobavanju dijete tijekom koje pijete samo sokove kako biste ostvarili brzi gubitak kilograma, trebali biste prvo provjeriti jesu li vaši bubrezi dovoljno zdravi za takav pothvat. Pregled istraživanja objavljen 2013. u American Journal of Medicine otkrio je da su voćni i povrtni sokovi bogati oksalatima te da njihova prekomjerna konzumacija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme s bubrezima, piše Eat This, Not That.