Istraživanje pokazalo
Vrijeme jedenja ručka može utjecati na učinkovitost dijete
Pokazalo se da ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina gube manje kilograma kada ručaju iza 15 sati u usporedbi s ljudima koji su jeli ručak prije 15 sati.
Ručak jednostavno ne smijemo propustiti - i taj je obrok izuzetno važan u prehrani, no postoji jedna prilično nezgodna stvar - ne smije se jesti u krivo vrijeme. Naime, španjolska studija provedena na 1200 ispitanika s prekomjernom težinom pokazala je da prekasno konzumiranje ručka, preciznije poslije 15 sati, rezultira gubitkom manje kilograma. Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorijevanje kalorija kroz tijelo.
Pokazalo se da ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina gube manje kilograma kada ručaju iza 15 sati u usporedbi s ljudima koji su jeli ručak prije 15 sati. Što je najzanimljivije, ručak može sabotirati mršavljenje čak i u situacijam kad ne pojedemo previše kalorija, i to zato što cirkadijarni ritam u našem tijelu upravlja i osjećajem gladi i pospanosti.
Cirkadijski ritam također kontrolira lučenje inzulina u tijelu. Jedete li u vrijeme kada je tijelo manje osjetljivo na inzulin, masnoće će teže prolaziti kroz tijelo i teže ćete smršavjeti. Dok vrijeme u koje jedete ručak može utjecati na liniju, znanstvenici nisu pronašli nikakvu razliku u mršavljenju kada su proučavali vrijeme doručka i večere. Razlog tomu može biti i činjenica da je istraživanje provedeno u Španjolskoj u kojoj ljudi skoro polovicu dnevnog unosa kalorija pojedu za ručak.
Da Španjolci rade dobro, pokazala je jedna prijašnja studija koja je dokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu izgube više kilograma i imaju niži indeks tjelesne mase (BMI). Prema podacima Svjetske federacije za pretilost, oko 40 posto žena u SAD-u ima problema s pretilošću, dok je u zemljama u kojima je ručak tradicionalno obilniji, taj postotak manji, poput Španjolske (21.4 posto), Njemačke (23.9 posto) i Mađarske (31.3 posto)
Vezane vijesti
-
Dugo vremena se ljude uvjeravalo da je konzumacija hrane bogate masnoćama štetna za njih.
-
Kad netko spomene nordijske zemlje sigurno vam odmah na pamet padnu popularni lanac namještaja, švedske mesne okruglice, rolice od cimeta i slane pite od sira.
-
Koliko gotovih proizvoda imate? Koliko jogurta s puno šećera, "bijele" tjestenine i riže možete pronaći?
-
Znate li da je dovoljno konzumirati 15-20 grama orašastih plodova dnevno kako bi se smanjio rizik od mnogih bolesti?
Izdvojeno
-
Zadar je u zaostaloj utakmici 12. kola HT Premijer lige svladao Šibenku rezultatom 96-78. S ovom pobjedom, Zadar je osigurao prvo mjesto uoči trećeg kruga domaćeg prvenstva.
-
Europska agencija za lijekove (EMA) 11. ožujka odlučuje o tome hoće li preporučiti cjepivo protiv covida-19 američkog proizvođača Johnson&Johnson, priopćila je u utorak agencija.
-
Pržena hrana može biti prepuna kalorija i nezdravih masnoća. Ali i ne mora. Možete je pripremati na zdraviji način i jesti pametnije.
-
Rutinski odrađen posao na Baldekinu.
Reci što misliš!