Događaji

Povratak otpisanog

Sanaderu prijeti 18 godina zatvora?

Sanaderu prijeti 18 godina zatvora?

Posljednja istraga protiv nekadašnjeg čelnika Vlade pokrenuta je prošlog mjeseca zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadiya

Ivu Sanadera USKOK tereti za zloporabu položaja i ovlasti s većom materijalnom štetom - za što mu prijeti do 10 godina zatvora, udruživanje za počinjenje kaznenih djela (zakonom propisano do tri godine “robijanja”), te za primanje mita (predviđeno do pet godina boravka iza rešetaka), piše slobodnadalmacija.hr

Bivši predsjednik Vlade, podsjetimo, okrivljen je u “slučaju Fimi-Media”, a u tom postupku, prema neslužbenim informacijama, svojim iskazom teretio ga je bivši čelnik Carine i rizničar HDZ-a Mladen Barišić, koji je ispričao kako je novac “izvučen” preko navedene marketinške tvrtke iz državnih tvrtki i ministarstava predavao Sanaderu i još nekim visokim dužnosnicima HDZ-a. Opisivao je i kako je bivšem premijeru nosio novac u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici. Sanader je tako, “na ruke”, navodno, dobio 28 milijuna kuna.

Njemu, dalje, USKOK stavlja na teret i da je s većinskim vlasnikom “Diokija” Robertom Ježićem, bivšim čelnikom Hrvatske elektroprivrede Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljkom dogovorio prodaju struje “Diokiju” po nižoj cijeni, čime je HEP oštećen za 6,3 milijuna kuna.

U sklopu ove “nagodbe” Sanader je od Ježića dobio blindirani BMW, vrijedan 4,2 milijuna kuna. Njih su dvojica, u proširenju istrage, “optužena” i za pokušaj pogodovanja Ježićevoj firmi u pribavljanju nepripadne koristi, a na “račun” JANAF-a, vezano za kupoprodaju građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku. No, sve je to ostalo na pokušaju jer su iz JANAF-a odbili realizaciju navedenog “posla”, čime je spriječena šteta za tu tvrtku u iznosu od najmanje 10 milijuna kuna.

Sanader je osumnjičen i da je od jeseni 1994. do ožujka 1995., kao zamjenik ministra vanjskih poslova, ugovarao s čelnicima Hypo-banke Wolfgangom Kultererom i Gunterom Striedingerom kredit za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava RH te dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini od sedam milijuna austrijskih šilinga, odnosno 3,7 milijuna kuna.

Posljednja istraga protiv nekadašnjeg čelnika Vlade pokrenuta je prošlog mjeseca zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadiya, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini. Mediji su, uza sve navedeno, Sanadera dovodili u vezu i s nekim drugim aferama. No, protiv njega će biti provedeni postupci samo u onim predmetima za koje je Hrvatska tražila njegovo izručenje.

Za svaki eventualni novi kazneni progon bivšeg premijera naše će pravosudne vlasti morati tražiti dodatno “ekstradicijsko dopuštenje” od Austrijanaca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.