Događaji

Minusi na tekućem računu

Linić građanima: Pomažemo vam, dug od tri plaće nikad nećete moći vratiti

Linić građanima: Pomažemo vam, dug od tri plaće nikad nećete moći vratiti

Nakon najave rezanja minusa na tekućem računu što je uzbunilo građane, oglasio se ministar financija Slavko Linić. Kaže da su građani potpisivali svašta, a tvrdi da rezanjem minusa u bankama pomažu građanima i sprječavaju banke da ljudima uzimaju novac.

"Vlada Republike Hrvatske pripremila je program kako građanima pomoći u saniranju teškog stanja dugovanja građana", pojasnio je Linić koji najavljuje da više neće dopustiti enormne kamate na stambene kredite.

Ministar može ograničiti rast kamata što znači da ćemo kontrolirati svakoga tko misli na račun stambenih kredita zarađivati iznad onog što je normalno, rekao je ministar financija. Dodaje da žele kontrolirati i kamate na potrošačke kredite i zaustaviti one najskuplje - minuse na tekućem računu.

"Sve treba prebacivati na potrošačke kredite koji imaju barem 3% manju kamatu od kamate na minus na tekućem računu. Prema tome, Vlada je ocijenila da trebamo staviti pod kontrolu izdatke građana za financiranje i svima ograničiti neosnovanu zaradu na potrošnju građana"

Linić dodaje da nitko neće tjerati građane da plate svoje minuse odjednom. Samo ćemo ih pretvoriti u kredite koji će imati manju kamatu od ovoga što imaju sad, objašnjava Linić. Iznenadilo ga je da se diže panika.

"Mjere su to koje idu u korist građana, ali očito da ima puno onih kojima te mjere smetaju. To je razlog zašto šire i viču laži, a to je da je to udar na standard građana. Ako plaćaju manju kamatu i ako plate manji iznos kamate, onda je to sigurno u korist njihovih kućnih budžeta"

Kaže da još nema detalja kako će se spomenute mjere provesti i da je tek počela rasprava. Potvrdio je da minus neće moći biti viši od jedne plaće.

"Banke pričaju o tome da je to sloboda tržišta, a očito bi moj posao bio da učim građane da se ne mogu zaduživati za tri mjesečne plaće jer to nikada neće vratiti"

Vlada će pomoći građanima tako da im banke ne naplaćuju najveću kamatu, zaključio je Linić i komentirao mogućnost da banke naplate troškove.

"To samo znači da Vlada mora paziti na te odnose između građana i bankarskog sustava. Neće moći obračunavati troškove kod pretvaranja minusa u kredite. To im nećemo dozvoliti. Amen"


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.