Kultura

gastro

Budući kuhari spremali su jela iz Italije, Grče i Turske

Budući kuhari spremali su jela iz Italije, Grče i Turske

U ovogodišnje Dane geografije, čija je tema Svijet na stolu, uključili su se i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji su pripremali slana i slatka jela iz Italije, Grčke i Turske. Budući kuhari potrudili su se mirisom i okusom dočarati tradiciju triju mediteranskih zemalja, dok su im studenti geografije održali kratke prezentacije o geografskim obilježjima tih država.

Šime, Roko i Toni - učenici 2D razreda budući su kuhari, koji su to zanimanje odabrali upravo zato što se vole "zaigrati" s kuhačom i loncima. Sa svojim su kolegicama i kolegama dočarali što se od davnina kuha u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Pripremili su od tortelina do janjećeg tingula i bolonjeza. 

Mislilo se i na slatko, pa su učenici osim tradicionalnih fritula s venecijanskoga područja pod mentorstvom Kristine Lončar razvaljali tijesto i napravili slasne savijače od jabuka i sira. 

Ne povezuje Hrvatsku s tri spomenute države samo Sredozemno more, nego i hrana, dodaje Anica Čuka pročelnica Odjela za geografiju. Kaže kako se današnjim turistima itekako ureže u pamćenje tradicionalna kuhinja odredišta u koja putuju. 

Osim o hrani govorilo se i o zemljopisnim značajkama Italije, Grčke i Turske. Studenti geografije s tog su aspekta budućim kuharima i konobarima približili odabrane destinacije.

Dane geografije organizira studentska udruga EGEA, Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru i Hrvatsko geografsko društvo – Zadar. Uz hrvatske studente pridružili su se i strani koji su trenutno na Erasmus mobilnosti. 


Reci što misliš!