Događaji

Važne teme

Vlada o potrošačkom kreditiranju, prodaji HPB-a i CO te monetizaciji autocesta

Vlada o potrošačkom kreditiranju, prodaji HPB-a i CO te monetizaciji autocesta

Na dnevnom redu Vlade napokon se našao Zakon o potrošačkom kreditiranju. Pooštravaju se uvjeti odnosa banaka prema svojim klijentima, od mijenjanja kamatnih stopa do prekoračenja dozvoljenih minusa. Mogli smo čuti premijerove savjete o kreditima, ali i obećanja da cijene autocesta neće drastično rasti.

Prema prijedlogu novog Zakona o potrošačkom kreditiranja banka je dužna obavijestiti potrošača o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana ranije. Mora mu omogućiti i otplatu kroz godinu dana uz kamatnu stopu po dopuštenom minusu, bez dodatnih troškova.

"Ocjenjujemo da smo dodatno zaštiti građane u odnosu s bankarskim sustavom i da će gubitci poslovanja banaka provedbom ovih zakona biti značajni, ali želim naznačiti i da u dobrom dijelu imamo prihvaćanje bankarskog sustava", rekao je ministar financija Slavko Linić.

Premijer Zoran Milanović je istaknuo da je zakon na stolu bio davno prije presude u slučaju Franak.

"To govorim radi sastanaka s predstavnicima banaka i Hrvatske narodne banke što je tema koja je golicala interes javnosti i bila pogrešno interpretirana", istaknuo je Milanović.

Kaže, razlog je bio ovaj zakon. Također je apelirao na građane da se dobro informiraju i razmisle prije uzimanja kredita.

"Ne može nitko od nas pobjeći od svije osobne odgovornosti. Kad uzima krediti i kad ulazi u poslovne aranžmane kao majka, otac, glava obitelji - dakle, dobro gledati i slušati što se potpisuje. Sada je ministra financija opet malo tko slušao, a nije ni lako za pratiti. Tako se ljudi ponašaju, pa i mnogi od nas, kad uzimaju kredite", kaže Milanović.

Vlada je prihvatila i prodaju 99,13 % dionica Hrvatske poštanske banke putem javnog prikupljanja ponuda strateških investitora, kao i prodaja Croatia osiguranja. Vlada će ipak zadržati minimalno 25 posto plus jednu dionicu, a maksimalno 30 posto dionica.

"Croatia osiguranje je tvrtka koja može pojačati taj udio na tržištu Hrvatske te se širiti u regiji. Ono što je evidentno da Croatia osiguranje nema dovoljno kapitala ni u Hrvatskoj, ni u regiji", kaže Linić.

Povećavaju se i trošarine za goriva kako bi se u vrijeme sezone što bolje napunio proračun. Trošarine za olovne benzine bit će 19 lipa, bezolovne 20, a ulja 10 lipa, a očekuje se da će se u proračunu uprihoditi više od 100 milijuna kuna. Na sjednici se raspravljalo u HRT-u, koji će dio svog velikog poreznog duga prebiti ustupanjem svojih nekretnina i to u vrijednosti višoj od osamdeset milijuna kuna. Premijer Milanović prokomentirao je i odluku o monetizaciji autocesta.

"Hrvatski građani će se po njima voziti, u najgorem slučaju, po istim uvjetima kao do sada. Organiziraju se prosvjedi. To rade interesne grupe, razumijem to, shvaćam to. Mi radimo u javnom interesu, ne tisuću ili dvije tisuće ljudi, nego četiri i pol milijuna ljudi", naglasio je premijer.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.