Biznis

Procjena konzultanata

Državi za 42 posto Croatia osiguranja samo 90 mil. eura

Državi za 42 posto Croatia osiguranja samo 90 mil. eura

Prodajom 42 posto Croatia osiguranja Vlada će, prema procjeni konzultanata, zaraditi tek 90 milijuna eura.

U dnevnim novinama danas je objavljen poziv zainteresiranim investitorima za kupnju većinskog udjela u CO-u. Pisma namjere ulagači trebaju dostaviti savjetniku KPMG-u do 31. kolovoza, nakon čega će dobiti informacijski memorandum i sažetak informacija o društvu.

Neobvezujuće ponude trebaju predati do 20. rujna, nakon čega će Vlada vidjeti tko su najozbiljniji kandidati.

Država je trenutno vlasnik 80,2 posto ukupnog kapitala CO-a. Nakon privatizacije, koja predviđa i dokapitalizaciju od strane novog vlasnika, Vlada namjerava zadržati minimalno 25 posto plus jednu dionicu, a najviše 30 posto dionica kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Kako piše Globus, najveća osiguravajuća kuća u zemlji, prema izvješću koje je KPMG predao ministru financija Slavku Liniću, u ovom trenutku vrijedi 210 milijuna eura.

Prema Linićevoj najavi, država planira prodati 42 posto, što znači da bi, ako ne bude prevelikog interesa ulagača, mogla uprihoditi svega 90 milijuna eura, odnosno 670 milijuna kuna.

U tom slučaju cijena po jednoj dionici bila bi oko 5.000 kuna što je gotovo 2.000 kuna niže od trenutne tržišne cijene na Zagrebačkoj burzi.

Kada se prije četiri godine razmatralo spajanje Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, konzultantska kuća Deloitte procijenila je CO na 480 milijuna eura, dakle više nego dvostruko od današnje procjene.

Kao najozbiljniji kandidat za preuzimanje Croatije figurira poljski PZU koji je najavio da bi se isprva zadovoljio i manjinskim udjelom. Interes za privatizaciju iskazao je rovinjski Adris, koji već duže vremena traga za kapitalnom akvizicijom u regiji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.