Događaji

Deficit od 13,3 milijardi odzvonio je u javnosti

Karamarko vs. Linić: Apsurdno je prozivati poduzetnike

Karamarko vs. Linić: Apsurdno je prozivati poduzetnike

I dok brojke koje je danas predstavio ministar turizma ohrabruju, brojke koje je jučer predstavio ministar financija Slavko Linić poprilično su pesimistične.

Deficit od 13,3 milijardi odzvonio je u javnosti, a najave kako će iduće godine eksplodirati nimalo ne ohrabruju. I dok je Linić za gospodarsko stanje jučer okrivio privatnike, danas mu je odgovorio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Poručuje: to je apsurd!

"Što još treba učiniti da se gospodarstvo počne baviti sobom, ne politikom, sobom. To je ono na što želimo odgovore", poručio je jučer Linić i naglasio kako je Vlada za privatnike napravila sve. No da nije napravila ništa smatra šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Ovo jučer što sam slušao od gospodina Linića - to je doista apsurd. S takvom jednom prepotencijom pokazati prstom na tzv krivca, a to su poduzetnici, doista je jako smjelo i bacanje prašine u oči svim građanima. Doista se ne mogu s time složiti", rekao je Karamarko.

No krivci za Linića jučer nisu bili samo poduzetnici. "Restrukturiranje i sanacija starih grijeha je najveći dio razloga našeg deficita i našeg rasta javnog duga", jučer je rekao Linić.

Upravo zato Karamarko tvrdi kako ova Vlada stalno traži krivca u nekome drugome: u unutarnjim ili vanjskim neprijateljima. Ističe stoga da Vlada do sada nije učinila ništa, da je neinventivna, da nije uspjela dovesti nijednu kvalitetnu investiciju i da mora otići.

"Dakle, oni su već nekoliko puta imali Leteći cirkus Montyja Pytona koji nešto nudi po državi, koji nešto nudi po inozemstvu, sad opet čujem da idu u London. Volio bi da uspiju, to je jedan mazohistički pristup i volio bi da uspiju da svima nama bude bolje i da se pokrenu neki pozitivni procesi", rekao je Karamarko ali i ustvrdio da se to ne događa.

"Vlada je prisiljena onda i na PDV i na razne druge poreze, ali i otpuštanja, a to više nije tako teško za predvidjeti", rekao je Karamarko koji je rekao da od svih obećanja koje je Vlada najavljivala nije ostalo ništa.

"Gospodarsku politiku ove Vlade vodi ministar financija, blagajnik. Njemu je jedini interes da napuni blagajnu i očito više ne bira sredstva kako će to učiniti. Davno su otpilili granu na kojoj sjede i na kojoj sjedimo mi svi skupa. Limun koji oni cijede je već odavno iscijeđen", rekao je predsjednik HDZ-a.

Da situacija nije bajna potvrdio je danas i MMF koji je u danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama istaknuo da će hrvatsko gospodarstvo ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto. To naime predstavlja povećanje procjene pada BDPa u ovoj godini, s obzirom da je u travanjskim prognozama MMF očekivao pad gospodarstva za 0,2 posto. Procjenu rasta od 1,5 posto u idućoj godini ostavio je nepromijenjenu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.