Crna Kronika

39.000 eura i pametni sat

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture
Pixsell

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

EPPO je, ne navodeći njihove identitete, izvijestio da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev Ureda koji je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage zbog sumnje na preplaćivanje prenapuhanih cijena radova procjene štete nakon potresa.

Postoji sumnja da je Trupković, kao tadašnji pomoćnik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, nakon razornog potresa koji je u ožujku 2020. pogodio područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

Koristeći situaciju i svoj službeni položaj, Trupković je s Đapom dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potreson, angažiralo Geodetski fakultet u zamjenu za novac i druge poklone, izvijestio je EPPO.

Ured precizira da je Trupković kao dužnosnik u Ministarstvu znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo.

Prema navodima EPPO-a, dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević, a koji su bili stvarni korisnici tog aranžmana.

EPPO ističe kako postoji sumnja da je Geodetski fakultet u dogovoru s Trupkovićem dostavljao Ministarstvu izvješća po znatno višoj cijeni po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom. Istraga je pokazala i da je Trupković bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio Đapo u u ime Geodetskog fakulteta.

''Prema pribavljenim dokazima, ta su izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izvješća'', stoji u priopćenju EPPO-a.

Đapo i Pribičević dali Trupkoviću 39.000 eura i pametni sat

EPPO ističe da je slijedom toga, a na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija platilo Geodetskom fakultetu više od 2,5 milijuna kuna.

Ured tužitelja dodaje da je u 2021. od tih 2,5 milijuna eura, iznos od 800.000 eura knjižen na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, taj je iznos 31. prosinca 2023. preknjižen na teret državnog proračuna.

Trupković je, nastavlja EPPO, odobrio plaćanje bez odgovarajuće provjere i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio Đapo i to u iznosu od 3,2 milijuna eura. Međutim, to plaćanje nije izvršeno jer su službenici Ministarstva utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koje su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima.

Istraga je pokazala da su Đapo i Pribičević koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za dogovoreno postupanje u više navrata su Trupkoviću kao mito predali najmanje 39.000 eura i pametni sat Apple Watch u vrijednosti od 370 eura.

EPPO smatra da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta državnom proračuna od preko milijun eura. Dodaje i da su zbog loše obavljenog posla, i u nekim slučajevima nepostojanja trodimenzionalnih snimki, taj posao morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova od 31.681 eura, čime je nanesena šteta FSEU-u, iz kojeg su se financirali ti dodatni troškovi.

Ured tužitelja navodi da su današnja uhićenja rezultat istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Pnuskokom, koje su dovele do pretraga u Ministarstvu kulture sredinom protekle veljače, kao i do prethodnih uhićenja početkom studenoga prošle godine.

Prema pisanju medija, Trupković je nakon policijskih pretresa smijenjen s mjesta v. d. Pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, ali je ostao na mjestu glavnog konzervatora u Upravi za zaštitu kulturne baštine.


Reci što misliš!