Politika

Odjek slučaja Šegon

Karamarko za Linićevu ostavku; Grčić: Neće oporba određivati Vladu

Karamarko za Linićevu ostavku; Grčić: Neće oporba određivati Vladu

Politički rasplet slučaja Šegon vodeća oporbena stranka spremno je dočekala. Na najavu odluke o smjeni pomoćnika Slavka Linića na sjednici Vlade idući tjedan, šef HDZ-a Tomislav Karamarko uz poziv na ostavku ministra financija, pozvao je na rekonstrukciju Vlade. O mogućem kadroviranju u SDP-u se zasad ne izjašnjavaju.

Najavljena smjena Linićeva pomoćnika preko medija za prvog čovjeka HDZ-a Tomislava Karamarka slika je kaosa u Kukuriku koaliciji i Vladi u kojoj je svaki drugi ministar, kaže, u sukobu interesa.

"Linić bi trebao dati ostavku. Mislim da bi i premijer morao malo razmišljati o svom položaju i statusu nakon svega ovoga", kazao je Karamarko.

SDP-ovci su sa stranačkog skupa u Sinju na bačenu rukavicu spremno uzvratili. Ipak, vješto su izbjegli odgovor na pitanja o slučaju Šegon i je li zbog njega poljuljan odnos premijera Milanovića s ministrom Linićem.

"Pitajte premijera", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Hvala vam lijepa za danas. Vidjet ćemo se još kasnije. Nemam ništa za reći", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Na zanimanje novinara za Linićevu poziciju ministar Arsen Bauk tek diplomatski odgovara.

"S kolegom Linićem dosta dobro surađujem. Problemi su veliki i pokušavamo ih rješavati".

Karamarko, međutim, u Milanovićevoj Vladi ne vidi nijednog sposobnog ministra, prije svega u gospodarstvu. Smatra stoga da bi se oni prvi trebali naći na udaru u premijerovoj kadrovskoj križaljci.

"To je jedna nesposobna ekipa, koja se okupila i dvije godine avanturistički vodi zemlju, rekao bih, u propast, gospodarski prije svega", ocjenjuje šef oporbe, dok u SDP-u na pitanje hoće li doći do rekonstrukcije Vlade, izbjegavaju reći.

"O rekonstrukciji i sastavu Vlade u Hrvatskoj uvijek odlučuje predsjednik Vlade, odnosno, onaj tko dobije mandat da tu Vladu sastavi", odgovara Ranko Ostojić.

Da taj film opozicija barem zasad neće gledati, jasan je i Grčić.

"Pa ne mislite valjda da će oporba definirati sastav Vlade", poručio je Grčić.

Karamarko, međutim, gleda dalje od rekonstrukcije.

"Situacija je katastrofalno i doista oni ne žele rekonstruirati Vladu. Mislim da bi bilo dobro da polože račune hrvatskim građanima koji žive sve lošije, da bi predsjednik Josipović trebao žešće reagirati na njihov nerad i nesposobnost. I doista mislim da su izlaz prijevremeni izbori", kazao je Karamarko.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.