Događaji

Rijeke bujaju

Karlovcu prijete poplave, stotine milijuna kuna štete u Gorskom kotaru

Karlovcu prijete poplave, stotine milijuna kuna štete u Gorskom kotaru

Naglo topljenje snijega i kiša u sjevernim krajevima uzrokovali su bujanje rijeka. Potencijalno najopasnije je na karlovačkom području. Istovremeno, nakon prošlotjedne borbe s ledom, život u Gorskom kotaru se normalizira.

Karlovačke rijeke bujaju. Kupa se izlila na već standardnim lokacijama, na prometnice kod Koritinje. Razina vode tik je do proglašenja redovnih mjera obrane od poplava no veće krize se ne očekuju. Zoran Pavlović, Hrvatske vode Karlovac.

"Hoće li s novim oborinama nešto rasti, to ćemo vidjeti, ali ne očekujemo da će prijeći značajno preko 700. Ne bi trebalo biti katastrofalno barem ne kako je bilo u 11. mjesecu ili prošle zime, ovoga puta vjerojatno nećemo proći takve poplave", rekao je Pavlović.

Istovremeno život Gorana vraća se u normalnu, nakon prošlotjednog ledenog nevremena. Gotovo svi učenici vratili su se na nastavu nakon jednotjedne pauze i struju opet ima većina kućanstava, rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić.

"Preko 90 posto kućanstava ima električnu energiju i spojeno je ili na mrežu ili preko agregata. Što se tiče vodoopskrbe, imamo manjih poteškoća na području Fužina, Lokava i Mrkoplja. Veći dio prometnica je otvoren i sve škole rade izuzev osnovne i srednje škole u Čabru", rekao je Boras Mandić.

Štete od elementarne nepogode procjenjuju se u stotinama milijuna kuna, a točna izvješća povjerenstava za procjenu šteta očekuju se za osam dana. Župan Zlatko Komadina.

"Štete su u ovom trenutku par stotina milijuna kuna. Sadašnja zakonska regulativa ne valorizira, niti indeksira to što se gore dogodilo i taj način života u otežanim uvjetima gdje ste često zatrpani, zameteni, sleđeni, gdje ne možete iz kuće izaći po 7 dana. Ako želimo da ti naši ljudi tamo opstanu, morat će se podebljati pomoć Gorskom kotaru. Mi ne očekujemo da ćemo išta dobiti od države proglašenjem elementarne nepogode kao što ni dosad nismo dobili ništa, ali možda se varam", rekao je Komadina.

Fondu solidarnosti Europske unije zahtjev za pomoć treba podnijeti Vlada, a rok je 10 tjedana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.