Događaji

Nevrijeme

Nevrijeme poharalo Hrvatsku, štete na kućama i poljoprivrednim objektima

Nevrijeme poharalo Hrvatsku, štete na kućama i poljoprivrednim objektima

Jak vjetar i tuča jučer su u popodnevnim satima pogodili Hrvatsku. U Slavoniji je vjetar rušio drveće i krovove kuća, najteže su pogođeni Brodsko-posavska županija i Požeština.

Olujni vjetar napravio je mnogobrojne štete - porušena su drveća, potrgani krovovi, a osim kuća stradali su i poljoprivredni objekti. Cijelu su noć na terenu provele vatrogasne postrojbe i interventne ekipe HEP-a. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je nakon obilaska stradalih područja rekao da će sutra proglasiti elementarnu nepogodu.

"Zahvaćeno je 50ak posto županije, tri grada i dvije općine. Mi ćemo danas tijekom dana skupljati informacije i sutra proglasiti elementarnu nepogodu. Bit ćemo u narednih sedam dana na terenu da bismo vidjeli kolika je šteta i u materijalnom, ali i u naturalnom smislu. Vjerujemo da je ogromna", rekao je župan Tomašević. U virovitičko-podravskoj županiji teško je stradala Orahovica. Nekoliko stabala je palo na automobile, a oštećeni su i krovovi te prometnice. Gradonačelnik Josip Nemec kaže da su mnogobrojni građani krenuli u raščišćavanje gradskih ulica i parkova te da ne pamte ovakvo nevrijeme.

"To Orahovica ni najstariji građani se ne sjećaju takvih stvari. To je bio horor, gdje su ljudi bježali iz kuće na kišu zbog oštećenja. Županica je već proglasila elementarnu nepogodu, prijave se javljaju", rekao je gradonačelnik Orahovice. Štete su milijunske kaže načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. " Promet na nekim dijelovima lokalnih ceta je bio zatvoren, a zbog oštećenih vodova, općina je bila bez električne struje", kazao je Kovačević.

"Nemamo struje, prvo smo oslobodili državne, županijske i lokalne ceste od oborenih stabala. saniramo po ulicama drveće koje je palo po kućama te po elektro i telefonskim vodima. Po mojoj procjeni je šteta negdje oko 3 milijuna kuna na poljoprivrednim površinima, na ratarskim kulturama i višegodišnjim nasadima, a na kućama oko 6 milijuna kuna", rekao je načelnik Ivica Kovačević.

Meteoalarm je i za danas izdao narančasta upozorenja za Slavoniju i dalmatinsko zaleđe, gdje su mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Državna agencija za okoliš i prostor upozorila je da se idućih sati mogu očekivati povećani vodostaji nekih rijeka, posebno Mure i Drave.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.