Događaji

Uskoro će se otvoriti prva poglavlja

Srbija je predana putu prema EU i očekuje korake Bruxellesa

Srbija je predana putu prema EU i očekuje korake Bruxellesa

Srbijanski državni dužnosnici poručili su u srijedu u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Latvije Edgarsom Rinkevičsom da je Beograd dokazao "apsolutnu posvećenost" putu prema EU-u, uz ocjenu kako bi sada Bruxelles trebao reagirati i otvoriti prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

"Srbija je dokazala da je apsolutno posvećena putu ka punopravnom članstvu u EU, i bilo bi dobro kada bi Bruxelles sada pokazao da odlučni koraci Srbije nisu bili uzaludni, tako što će uskoro otvoriti prva poglavlja", rekao je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić tijekom razgovora s latvijskim šefom diplomacije koji boravi u službenom posjetu Beogradu.

Kako je priopćeno iz Nikolićeva ureda, "takav potez EU-a bi ohrabrio građane Srbije, pokazao im da EU želi Srbiju" u svom članstvu.

Nikolić je istaknuo i da je Srbija ušla iskreno u dijalog Beograd-Priština jer je izuzetno zainteresirana za smanjenje tenzija i za ostvarenje što boljih uvjeta života za sve građane koji žive na Kosovu, "na šta Srbiju obvezuje i njezin ustav".

Nikolić je istodobno naglasio da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, te da "nije dobro da bilo tko ohrabruje vlasti u Prištini da je to konačni cilj dijaloga koji se vodi".

Rinkevičs se, kako je navedeno u priopćenju, suglasio s Nikolićem kako bi bilo dobro da Bruxelles pokaže dobru volju i uskoro otvori prva poglavlja, te izrazio nadu da će se to "uskoro i dogoditi" jer je "očit napredak koji je Srbija postigla u reformama".

Rinkevičs je istodobno rekao kako žali što se to neće dogoditi tijekom predsjedavanja Latvije Europskom unijom.

Ranije tijekom dana visoki latvijski dužnosnik sastao se i s premijerom Aleksandrom Vučićem koji ga je upoznao s poduzetim reformama i napretkom u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine, te primjeni bruxelleskog sporazuma.

Rinkevičs, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, poručio je uoči posjeta Srbiji u intervjuu agenciji Tanjug da Latvija i Vijeće EU-a podupiru otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije čim prije, uz ocjenu da uspjeh i brzina tog procesa "ovise o napretku Srbije", poglavito "u ključnim poglavljima vladavine prava i normalizacije odnosa s Prištinom".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.