Događaji

Beogradske "Večernje novosti" navode

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja s EU tek u rujnu

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja s EU tek u rujnu

Srbija bi prva pregovaračka poglavlja o pridruživanju Europskoj uniji mogla otvoriti tek u rujnu ove godine, tvrdi u nedjelju srbijanski tisak.

Beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na izvore u Bruxellesu, navode da europski dužnosnici procjenjuju kako bi do rujna ove godine trebala biti okončana primjena svih točaka sporazuma Beograda i Prištine iz 2013. godine, potpisanog pod pokroviteljstvom EU-a.

Po informacijama tog lista, u rujnu bi se moglo početi s poglavljem 35, kojim se podrazumijeva i proces normalizacije odnosa s Prištinom, te poglavljem 32, o financijskoj kontroli.

Takav redoslijed, po tvrdnjama neimenovanih izvora tog lista, forsira Berlin, a tim se zahtjevima pridružio i London, što je signalizirano i srbijanskom državnom vrhu tijekom posjeta britanskog šefa diplomacije Philipa Hammonda u četvrtak.

Šef Foreign Officea je, navodno, u Beogradu poslao jasnu poruku da će Velika Britanija u Bruxellesu glasovati za otvaranje poglavlja tek kada se primijene svi dogovori postignuti s Prištinom.

Izvori "Večernjih novosti" tvrde da EU ocjenjuje kako je potrebno najmanje sedam do osam mjeseci da bi se ispunile sve obveze s popisa zadaća koji proizilaze iz bruxelleskog sporazuma.

List navodi da su na popisu uvjeta Berlina, između ostalog, i donošenje statuta Zajednice srpskih općina na Kosovu sukladno prištinskim zakonima, sudjelovanje Prištine u svim regionalnim forumima što Srbija ustrajno osporava, te prihvaćanje kosovske putovnice na granici sa Srbijom.

Šef britanske diplomacije poručio je u Beogradu da je za otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije s EU najvažnije provođenje bruxelleskog sporazuma s Prištinom.

Hammond je u četvrtak nakon odvojenih sastanaka s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji naglasio kako snažno podupire eurointegracijski proces i reforme koje je započela srbijanska vlada, te poželio da se čim prije otvore pregovaračka poglavlja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.