Događaji

Pozitivne ocjene

Međunarodna zajednica pozitivno o crnogorskim izborima

Međunarodna zajednica pozitivno o crnogorskim izborima

Predstavnici Europske unije pozitivno su ocijenili crnogorske parlamentarne izbore, održane u nedjelju, poručivši da očekuju brzo formiranje novog parlamenta i nastavak europskog puta Crne Gore, prenose u utorak podgorički mediji.

"Crna Gora napredovala je u pristupnom procesu Europskoj uniji (EU) i idući mjeseci moraju biti iskorišteni za produbljivanje i ubrzavanje političkih i gospodarskih reformi, osobito u području vladavine prava, u čemu je potrebna još bolja bilanca rezultata", ocijenili su u zajedničkom priopćenju visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.
"Radujemo se konstituiranju novog parlamenta, brzom formiranju nove vlade i nastavku stabilnog puta Crne Gore u euroatlantskim integracijama, kao i koristi koju taj proces bude donio građanima i Europi u cjelini", poručili su Mogherini i Hahn.
Kako su kazali, građani Crne Gore glasali su u nedjelju na parlamentarnim i lokalnim izborima u miru i redu i unutar reformiranog zakonskog okvira.

Crna Gora je od međunarodnih promatrača i OESS-a dobila visoke ocjene izbornog procesa.
Preliminarno izvješće Međunarodne promatračke misije pozdravio je i američki State Department.

"Osoblje veleposlanstva, koje je pratilo izbore, zabilježilo je da su oni održani na miran i redovan način, uz nekoliko slučajeva proceduralnih neregularnosti. Drago nam je što je tako veliki broj birača iskoristio svoja demokratska prava na miran način", priopćio je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Mark Toner.
U međuvremenu su oporbene stranke u Crnoj Gori, Koalicija "Ključ", Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora (DCG) u ponedjeljak navečer odlučile da neće priznati rezultat nedjeljnih izbora. Dogovor o nepriznavanju izbora uslijedio je zbog događaja u nedjelju, na izborni dan, kada se, kako navode, dogodio pokušaj državnog udara, što je, smatra oporba, utjecalo na rezultat izbora.

Kako u utorak javljaju podgorički mediji, unatoč tome čelništvo najvećeg oporbenog saveza Demokratskog fronta spremno je poduprijeti manjinsku vladu u namjeri da se razvlasti Demokratska partija socijalista (DPS) i njen čelnik Milo Đukanović, što bi značilo i priznavanje rezultata izbora. Po pisanju medija, DF ne bi sudjelovao u takvoj vladi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.