Politika

"Ohrabrujuće i za druge zemlje regije"

Crna Gora postala kandidat za ulazak u EU

Crna Gora postala kandidat za ulazak u EU

Crnogorski premijer Milo Đukanović je kazao da je dobivanje statusa kandidata priznanje za posao te tvrdi da će njegova država u bliskoj budućnosti stvoriti uvjete za početak pristupnih pregovora

Europska komisija je danas odobrila Crnoj Gori status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, objavio je danas europski povjerenik za proširenje Štefan Fule.

Pristupne pregovore s EU će Crna Gora početi kada ispuni neophodne političke uvjete. Ti uvjeti su predviđeni kriterijima iz Kopenhagena, a odnose se na vladavinu prava i stabilnost institucija. Za razliku od Crne Gore, Albanija danas nije dobila status kandidata za EU, jer još moraju ispuniti uvjete koji se tiču demokracije i vladavine prava.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je kazao da je dobivanje statusa kandidata priznanje za posao te tvrdi da će njegova država u bliskoj budućnosti stvoriti uvjete za početak pristupnih pregovora.

"To nije ohrabrujuće samo za Crnu Goru, već i za druge države regije, jer se na taj način potvrđuje opredjeljenje EU da nastavi s politikom proširenja", rekao je Đukanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.