Događaji

Prvi tjedan nove Vlade

Pregled tjedna u Vladi: Plenkovićeva Vlada počela s radom

Pregled tjedna u Vladi: Plenkovićeva Vlada počela s radom

Bio je ovo prvi radni tjedan za Vladu Andreja Plenkovića koji je odradio i svoj prvi službeni posjet drugoj državi - Bosni i Hercegovini. Idiličan početak tjedna uzburkao je Goran Marić koji je naposlijetku dobio resor ali i porezna reforma koja je dovela do prvih trzavica na relaciji HDZ-Most.

 

"Dobro jutro", odzdravio je premijer Andrej Plenković novinare dolazeći prvog dana na posao i na pitanje kako je, odgovorio: dobro. Dobro je tako počelo, no ne zadugo. Goran Marić dao je ostavku, prenijeli su mediji već u utorak ujutro što je ubrzo demantirano u Vladi. On sam pojavio se nakon prvog neformalnog sastanka ministra i premijera u Vladi pred novinarima i rekao da ostavku nije dao, ali je dobio resor - Ministarstvo državne imovine.

"Vlada nije željomat da ispunjava nečije želje", demantirao je tako Marić da je resorom uvjetovao svoj ostanak u Vladi. Istodobno drugi Marić u Vladi, Zdravko, spremao se ovoga tjedna za prvu sjednicu Vlade i predstavljanje porezne reforme usporedo s kojom radi i proračun za iduću godinu. No dok je Zdravko Marić skrivao svoju poreznu reformu, počeli su već curiti neki izračuni pa se ispostavilo da ćemo dobiti moderniziranu verziju superhik reforme samo što će ovoga puta siromašni i dalje ostati siromašni, a bogati će biti bogatiji.

"Koliko čovjek s 5600 kn plati poreza? Sutra ćete čuti sve detalje", kaže Marić. Detalji su doista postali poznati već drugoga dana, no Most je i dalje ostao na onom prvom tragu, doduše neslužbeno, da reforma nije baš najpoštenija i da je treba doraditi. Pogotovo u dijelu gdje će za godinu i pol dana ukidanjem najniže stope PDV-a poskupjeti hrana.

"Postoje detalji oko kojih se treba usuglasiti. Inače bi današnja verzija bila konačna verzija. Neke stvari ćemo rješavati u hodu, imamo dovoljno vremena za to. Mislim da ćemo pronaći zajednički jezik", rekao je Božo Petrov.

Na noge su se digli i ugostitelji i turistički djelatnici zbog dizanja PDV-a u njihovom resoru pa će idućega tjedna sjesti s turističkim ministrom Capellijem od kojih se neki već nisu libili tražiti ostavku. Nije bilo lako niti Mostovom ministru Slavenu Dobroviću koji je na temu zatvaranja rafinerije u Sisku ujutro dao jednu, a popodne drugu izjavu, odnosno ujutro je govorio kao ministar zaštite okoliša, a popodne energetike.

"Gledajte što znači izgubiti rafinerije, mi moramo znati da je cijelo društvo u jednoj tranziciji, mi idemo u postfosilno društvo, dakle neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti", rekao je ujutro Dobrović, a popodne jasno poručio: "Rafinerija Sisak se ne gasi, to naprosto nije opcija".

Premijer Andrej Plenković najavio je da će o svemu razgovarati s čelnim ljudima MOL-a, ali s prve sjednice Vlade jasno poručio:
"Nikako nećemo dopustiti da se Ina pretvori u podružnicu MOL-a". A budući da je Andrej Plenković postao premijer i dalje se traži njegov nasljednik u Europskom parlamentu. Jer iako je ulazak Ivana Tepeša već bila gotova stvar, on je objavio kako je od mjesta u Briselu odustao zbog djeteta i doktorata. Nije to dobro sjelo njegovima u stranci pa tek ostaje vidjeti kako će se dalje stvari razvijati. Kako bilo u našem parlamentu i ovoga je tjedna bilo vrlo živo - raspravljalo se o ovršnom zakonu ali i kaznama za zastupnike koji ne dolaze na sjednice. Most nije uspio dobiti ni potporu svog partnera HDZ-a.

"Ne bih rekao da se počinje osipati velika većina. Ovo je prvo čitanje i mi smo u Klubu HDZa našli značajan broj primjedaba", rekao je Branko Bačić.

Primjedbe pak na hrvatskog premijer Plenkovića nisu imali u BiH gdje je on bio u dvodnevnom posjetu. Istaknuto je kako su unutarnja stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost BiH Hrvata dva prioritetna pitanja u odnosu nove hrvatske Vlade prema toj zemlji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.