Crna Kronika

Županijski sud u Zadru

Zadarskim carinicima više od 10 godina zatvora zbog malverzacija sa šećerom

Zadarskim carinicima više od 10 godina zatvora zbog malverzacija sa šećerom
Antonija Gospić

Sedmorici zadarskih carinika optuženih da su prilikom carinjenja malverzirali sa većom količinom uvezenog šećera oštetivši državni proračun za više od 1,5 milijuna kuna, u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru izrečeno više od deset godina zatvora, piše slobodnadalmacija.hr

Vlasniku tvrtke Sentum kojoj su malverziranjem carinici pogodovali, Tomislavu Šariću i njegovom komercijalistu Aleksandaru Lodiju, dosuđeno je pak po 5 godina i 2 mjeseca zatvora. Zaposlenica otpremničke zadarske tvrtke "Intereuropa logističke usluge" koju su potaknuli da iskoristi svoj položaj, te da u carinskim deklaracijama prikaže kako je riječ o nečistom šećeru za daljnju proizvodnju umjesto o čistom konzumnom šećeru osuđena je na 4 godine i 11 mjeseci zatvora.

Županijsko državno odvjetništvo teretilo ih je za pogodovanje tvrtki Sentum i to za carinjenje 745 tona šećera, koji je uvezen u Hrvatsku po nižim tarifama kao industrijski, a ne kao konzumni. - Nedvojbeno je utvrđeno počinjenje kaznenog djela čime je državni proračun oštećen za više od 1,6 milijuna kuna koje će prvooptuženi Šarić morati nadoknaditi - kazao je u obrazloženju presude sudac Boris Radman koji je carinike koji su stavljali potpise na lažne deklaracije osudio na zatvorske kazne.

Nesavjesnim obavljanjem nadzora prouzročili su štetu na račun državnog proračuna i to Šimičić za iznos oko 310 tisuća kuna, Kalmeta oko 207 tisuća kuna, Vlahov za 52 tisuće kuna, Pavlović za 612 tisuća kuna te Jelenković za 357 tisuće kuna i Bobić-Picić za 153 tisuće kuna.

Pero Klanac, carinik kontrolor, osuđen je na 10 mjeseci zatvora, a teretio se da je znajući kako je riječ o neistinitim deklaracijama, ipak ovjerio i potpisao 20 takvih deklaracija koje je sačinila Aleksandra Grgić, čime je državni proračun oštećen za nešto više od milijun kuna.

Za isto djelo i u istom vremenu bili su optuženi Anđelo Šimičić koji je dobio godinu i devet mjeseci zatvora, Aurelio Kalmeta, koji je osuđen na godinu i 8 mjeseci, Tomislav Pavlović, dvije godine i šest mjeseci zatvora, Luciano Jelenković na godinu i osam mjeseci zatvora, te Nenad Bobić-Picić kojem je dosuđeno na godinu i 4 mjeseca zatvora.

Oleg Vlahov, koji se teretio za isto kazneno djelo je osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora. Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi su oni prema navodima optužnice svjesno su propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.