Biznis

Sigurnost

Najbolja zaštita i dalje je - skrivanje PIN-a

Najbolja zaštita i dalje je - skrivanje PIN-a

Paralelno s razvojem tehnologije, banke, jednako kao i kriminalci, razvijaju svoje metode zaštite i koriste se sve sofisticiranijim sustavima da bi mogućnost krađe identiteta svele na minimum

Nakon nedavne afere s velikim brojem krivotvorenih bankovnih kartica u Osijeku, koje su između ostalog bile opremljene i pripadajućim PIN-ovima, odlučili smo istražiti kako se banke štite od kradljivaca identiteta, odnosno kako im ulaze u trag.

Pokušali smo doznati i na koji način službe bankarskih sigurnosti otkrivaju da je neka kartica »snimljena« i kako reagiraju u takvim slučajevima.

Paralelno s razvojem tehnologije, banke, jednako kao i kriminalci, razvijaju svoje metode zaštite i koriste se sve sofisticiranijim sustavima da bi mogućnost krađe identiteta svele na minimum.

U Erste banci kažu da imaju poseban tim djelatnika nadležnih za kartičnu sigurnost i reklamacije klijenata koji redovito prate transakcije klijenata. Ako uoče sumnjive transakcije karticama, odmah se pokreću sve mjere prevencije daljnjih transakcija.

U Raiffeisen banci, pak, upravo radi zaštite klijenata, ne žele otkrivati načine na koji funkcioniraju sustavi prevencije i detekcije krađa, postavljeni kroz detaljno razrađene interne procedure i provjere, jer takvi podaci mogu predstavljati korisne informacije za potencijalne prekršitelje.

Iz obje nam banke ipak poručuju da je prevencija najbolja zaštita od snimača kartica.

»Jedna od najjednostavnijih i u praksi dokazano najučinkovitijih metoda samozaštite pri korištenju bankomata je zaklanjanje unosa PIN-a na tipkovnici bankomata i POS-uređaja«, naglašavaju u RBA-u.

Osim takve preventivne djelatnosti građana, u Erste banci nam objašnjavaju da i banka ima svoju kontrolu.

»Unutar banke posebna se pozornost posvećuje preventivnom djelovanju i sprječavanju bilo kakvih oblika kartičnih prijevara. Tako su svi bankomati Erste banke, kojih je u ovom trenutku 407, opremljeni suvremenim, kombiniranim fizičkim i tehničkim oblicima zaštite. Erste banka oprema svoje bankomate kamerama i najnovijim sustavima protiv kopiranja sadržaja kartice, te je rizik od zloporaba na bankomatima banke vrlo mali.

Da bi se onemogućila zloporaba, na bankomatima se obavljaju i redoviti vizualni pregledi sukladno internim procedurama«, kažu nam u Erste banci. Dodaju da je banka dosad na čip-tehnologiju prebacila sve debitne kartice, koje se najčešće koriste na bankomatima.

Bankomate i POS-terminale su u Erste banci prošle godine prebacili na novu čip-tehnologiju, pa objašnjavaju da će u kombinaciji čip-kartice i čip-bankomata građani na njihovim bankomatima biti zaštićeni od ovakvih oblika zloporabe.

Iz obje banke poručuju da je korisnik, ako uoči transakciju koju nije napravio, dužan odmah se obratiti banci radi blokade kartice, te podnijeti reklamaciju kako bi mu banka vratila novac. Naime, ako bi došlo do neovlaštenog snimanja podataka, banka obeštećuje sve klijente i snosi sav trošak zloporabe. Isto tako, radi otklanjanja mogućih neugodnosti, klijenti u najkraćem roku dobivaju nove kartice.


Reci što misliš!