Događaji

Banke

Banke upozoravaju: Pripazite kod korištenja bankomata!

Banke upozoravaju: Pripazite kod korištenja bankomata!

Korisnicima kartica iz HUB-a savjetuju da PIN drže u tajnosti, a karticu uvijek odvojenu od PIN-a te da ju ne ostavljaju bez nadzora trećim osobama, primjerice kod plaćanja računa u restoranima

U posljednjih nekoliko dana uočeno je nekoliko slučajeva oštećenja bankomata koji bi za cilj mogli imati njihovu zlouporabu. Hrvatska udruga banaka (HUB) upućuje upozorenje svim korisnicima na pojačanu pozornost i samozaštitu pri korištenju bankomata.

Prilikom korištenja bankomata, ističu iz HUB-a, jedna od najjednostavnijih i u praksi dokazano najučinkovitijih metoda samozaštite je zaklanjanje unosa PIN broja na tipkovnici bankomata, a mogućnost zlouporabe bez tajnog PIN broja je zanemariva.

Također, korisnicima kartica iz HUB-a savjetuju da PIN drže u tajnosti, a karticu uvijek odvojenu od PIN-a te da ju ne ostavljaju bez nadzora trećim osobama, primjerice kod plaćanja računa u restoranima.

Zlouporabe ove vrste u Hrvatskoj su manjeg opsega u odnosu na iskustva ostalih zemalja u svijetu, što uključuje i zemlje EU. Međutim, ukoliko i dođe do zlouporabe stvarne štete za klijenta nema, ističu iz HUB-a te pozivaju da se, ukoliko primijeti neovlaštene transakcije, klijent odmah obrati svojoj banci.


Reci što misliš!