Biznis

Kartično poslovanje

Među prvima u regiji po broju kartica i bankomata

Među prvima u regiji po broju kartica i bankomata

U zapadnoj Europi ima 736 bankomata na milijun stanovnika, a u regiji srednje i istočne Europe 278 bankomata na milijun ljudi

Do kraja rujna prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 8,76 milijuna kreditnih i debitnih kartica, što je povećanje od 10,51 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, izjavila je u petak Vanja Dominović, pomoćnica direktora sektora za bankarstvo HGK, predstavljajući rezultate istraživanja u sklopu obilježavanja 14. obljetnice osnutka tvrtke za međubankarske usluge - MBU.

Hrvatska se s 2,2 kartice po stanovniku, ukupno 2649 bankomata te 59.510 EFT POS-terminala nalazi pri vrhu zemalja u regiji, naglasila je Dominović.

U zapadnoj Europi ima 736 bankomata na milijun stanovnika, a u regiji srednje i istočne Europe 278 bankomata na milijun ljudi.

Hrvatska s oko 600 bankomata na milijun stanovnika nije znatno ispod zapadnoeuropskog prosjeka, ali je zato znatno iznad prosjeka u regiji, rekla je.

Od ukupnog broja izdanih kartica u Hrvatskoj najveći dio (78,1 posto), odnosno 6,84 milijuna kartica, su debitne, a slijede kreditne kartice kartičarskih kuća.


Reci što misliš!