Sport

Nogomet

Životna ispovijest Suareza: Zauvijek ću biti zahvalan Barceloni

Životna ispovijest Suareza: Zauvijek ću biti zahvalan Barceloni
FC Barcelona

Luis Suarez gostovao je ovaj mjesec na igračkoj tribini, gdje je razgovarajući s Gerardom Piqueom u ulozi novinara otkrio neke zanimljivosti i nepoznate detalje iz života. Te detaljno pretresao najveće skandale iz karijere 'kanibala Suareza'...

Za reprezentaciju Urugvaja Suarez je debitirao na - svjetskom prvenstvu! Onom za igrače do 20 godina, u Kanadi 2007. I odmah je dobio crveni karton!

"Igrao sam tada za Groningen i nisam mogao putovati u Urugvaj na kvalifikacijske utakmice, ali zabijao sam za klub pa su me pozvali. Prije utakmice rekli su mi da je slobodan jedino broj 10, moj nogometni otac Loco Abreu rekao je da ga ne uzimam jer donosi nesreću, haha! I bio je u pravu, iako smo pobijedili Kolumbiju 3:1 i izborio sam penal, ali i dobio crveni."

Unatoč brojnim golovima, ono po čemu će ga se pamtiti potez je iz četvrtfinala SP-a 2010. kada je u 120. minuti utakmice protiv Gane rukom obranio udarac Appiaha, isključen je, ali taj penal za pobjedu je Gana (Gyan) promašila, a Urugvaj je na jedanaesterce prošao s 5:3 (1:1).

"Na svakom SP-u netko iznenadi, na tom je bilo Gana ili mi. Diego Forlán bio je spektakularan, a da smo u polufinalu igrali Diego Lugano, Jorge Fucile i ja, lako je moguće da bismo pobijedili i Nizozemsku (završilo je 3:2 za Nizozemce, a u utakmici za broncu Urugvaj je opet s 3:2 izgubio od Njemačke, nap. a.)."

Gyanov je penal gledao u tunelu, a kad je lopta pogodila gredu, skočio je od slavlja.

"Uh, bilo je svega pomalo: depresije, tuge kad sam isključen, spremao se poraz, a 30 sekundi kasnije, nakon što je promašio penal, zadovoljstvo... Riskirao sam i bio prozivan za anti fair-play, ali nisam ja kriv što je igrač Gane promašio. Nije da sam nekoga udario ili nešto slično, zato sam onako slavio, jer sam riskirao i isplatilo se. Više sam to slavio nego naš gol! A suigrač na klupi se i onesvijestio!"

Stvarno?! Tko?

"Castillo. Juan Castillo. Rekao je da se onesvijestio u tom slavlju, a ja sam urlao od sreće jureći u svlačionicu gledati jedanaesterce. I bilo je bolno, ali kad je El Loco Abreu pogodio onaj zadnji, Panenkom, nismo bili ni svjesni da smo pobijedili, trčali smo na teren slaviti, nevjerojatno!"

Na SP 2014. stigao je ozlijeđen, a također je ostao zapamćen po incidentu. Puno gorem od igranja rukom...

"U prvoj sam utakmici bio na klupi i išao sam se zagrijavati, jer htio sam pošto-poto zaigrati, haha! Naravno da izbornik uopće nije računao na mene, ali ja sam se, eto, zagrijavao... i naljutio što nisam igrao! Uoči utakmice s Engleskom 'ubijao' sam se spremajući se da budem fit. Engleski su mediji u svom stilu nagađali o operaciji, pisali kako se nadaju da će oporavak teći sporo... i onda sam im zabio dva gola! Bio mi je to najemotiviji trenutak u reprezentativnoj karijeri!"

"I ne samo zbog Engleza nego i zbog svoga trenera koji je bio sa mnom. Bolovao je od raka limfnih čvorova, rekao sam mu da ću ići na SP samo ukoliko će on ići sa mnom, i šest mjeseci nakon SP-a preminuo je."

A onda je protiv Italije ugrizao Giorgija Chiellinija...

"Odmah sam shvatio što sam napravio. Desetak minuta kasnije zabili smo gol, ali nisam slavio kao inače i kako su ostali slavili jer razmišljao sam o posljedicama svoga čina. Pobijedili smo i dok smo vikali, slavili i išli pozdraviti navijače, a čim smo stigli u svlačionicu, ondje mi je bila žena s djecom i pitala me što sam to napravio. Isprva nisam htio prihvatiti stvarnost, bilo je sreće u svlačionici, ali svi su se i hvatali mobitela da vide što će se dogoditi... Bolno iskustvo za mene i momčad."

Kako prenosi Goal.com, tada je već bio pred dogovorom s Barcelonom, ali uplašio se da će zbog toga transfer propasti.

"Nekoliko dana potom, prije nego što su me izbacili sa SP-a, razgovarao sam s Barcinim direktorom Andonijem Zubizarretom i predsjednikom i rekli su mi da budem miran, da me i dalje žele... i rasplakao sam se! Jer prihvatili su me, unatoč sranju koje sam napravio i što je bilo teško imati povjerenja u mene. Zauvijek ću biti zahvalan Barci što je bila tako dobra prema meni."


Reci što misliš!