Sport

Košarka, NLB Liga

NLB liga nakon šest kola: Split iznenadio, Cibona se probudila, Zadar na refule, Zagreb na dnu

NLB liga nakon šest kola: Split iznenadio, Cibona se probudila, Zadar na refule, Zagreb na dnu

Zmajčice, zaštitni znak NLB lige

Nakon 6 od 26 kola regularnog dijela NLB lige samo je Partizan neporažen. Dosad je uz Partizan na vrhu stanovala Crvena Zvezda, ali je ona u šestom kolu nastradala u Zagrebu gdje je Cibona slavila sa velikih +23.

Osim Cibone u šestom kolu pobjedu su ubilježili Splićani koji su na svom parketu svladali euroligašku Union Olimpiju. Zagreb je još u petak potopljen u Domžalama kod Heliosa, a Zadar je skoro dobivenu utakmicu u Vršcu poklonio domaćinu.

Nakon šestog kola Zadar je još uvijek najbolje plasirana momčad iz Hrvatske i sa omjerom 4-2 drži treće mjesto. Cibona je ubilježila treću pobjedu baš kao i Split i oni su na diobi šestog mjesta. Zagreb je upisavši peti poraz pao na samo dno ljestvice.

Najimpresivnija u ovom kolu svakako je bila Cibona koja je nakon dvije vrijedne pobjede u Euroligi (Maccabi, Le Mana) konačno proigrala i u NLB ligi. Zvezda je došla pod Toranj kao neporažena momčad, a napustila je Zagreb potpuno posramljena. Cibona je u nekim trenucima vodila i 30 razlike, a trener Zvezde Pešić nakon utakmice izjavio je da su još dobro i prošli.

Očito je da se Cibona nakon sporog starta u sezonu diže, što veseli trenera Perasovića, ali ne i navijače Zadra. Očito je i da će utrka sa Zadrom za Euroligu biti neizvjesna. Prkačin se oporavio, Marshall i Calloway potpuno su se adaptirali na momčad, Kus se još uvijek traži i kad se pronađe Cibona će biti legitimni kandidat za Final Four NLB-a.

Uz Cibonu, najviše veselja ovog vikenda svojim su navijačima priredili košarkaši Splita koji su na Gripama porazili Union Olimpiju. Treća pobjeda na domaćem terenu svakako je najimpresivnija budući da je došla protiv euroligaša, ali Split nikako nije iznenađenje.

Split predvode razigravač Shannon, polivalentni Grant, bivši igrač Zadra Štemberger, a kapetan Andrija Stipanović zaokružuje najbolju četvorku Splita. Kada se njima priključe kao protiv Olimpije Batina ili Brun Splićani mogu iznenaditi baš svakoga, a na svom parketu u rijetkim utakmicama neće ostvariti pobjedu. Piksi Subotić ima momčad za respekt, to više nije tajna.

Nakon odličnog ulaska u sezonu i tri pobjede, svoje navijače u posljednje vrijeme najviše je razočarao Zadar. Pod dirigentskom palicom Ace Petrovića košarkaši Zadra izgubili su drugo gostovanje za redom. I to po sličnom scenariju. U Pioniru su stigli veliku prednost i onda u neizvjesnoj završnici odigrali bezidejno, a u Vršcu su izgubili veliku prednost i onda u neizvjesnoj završnici odigrali ponovo - dekoncentirarno i bezidejno.

Sezona je duga i dva poraza kod jakih takmaca ne predstavljaju nepremostiv problem. Takav problem će se stvoriti bude li Zadar u svakoj neizvjesnoj završnici reagirao isto. Odnosno, ne reagirao.

Daleko najtužnije je u Trnskom. Momčad Željka Pavličevića izgubila je od posljednjeg Heliosa koji do sada nije ostvario pobjedu. U momčadi Mrava kronični je problem igra u obrani, napadačke mogućnosti Tomića, Vladovića & co. nisu za raspravu, a dobra obrana pitanje je motivacije igrača iz Trnskog.

Protiv euroligaša Cibone i Partizana odigraju odlične utakmice i nesretno propuste pobjede, a protiv posljednjeg Heliosa odigraju katastrofalno. Zagreb pobjede treba tražiti protiv protivnika poput Heliosa, a ne očekivati da će se s dna maknuti igrajući samo protiv "velikih".


Reci što misliš!