Sport

Košarka, EuroCup

Marko Popović: Obranom svesti Zadar na 60 do 70 koševa

Marko Popović: Obranom svesti Zadar na 60 do 70 koševa

Desmod Farmer vraćen uz Rusije zbog nove pogreške administracije KK Zadar, Daniel Popović na putu za Kazan

Košarkaši Zadra otputovali su u nedjelju u daleki Kazan gdje u utorak 24. veljače igraju susret 4. kola EuroCupa s domaćim Unicsom kojeg su svladali u Krešinom domu prije dva tjedna.

Da ne bi sve proteklo kako treba, pobrinula se ponovo klupska administracija u sastavu: Giuseppe Giergia, generalni i sportski direktor KK Zadar, Jure Košta, izvršni direktor te team maneger i tajnica Vanna Dundov koji su i inače zaduženi za organizaciju putovanja. Desmon Farmer, pojačanje Zadra pristiglo prije tjedan dana, vraćen je iz Kazana zbog neposjedovanja valjane vize za ulaz u Rusiju.

Prema informacijama koje posjedujemo, Farmer je kao bivši igrač Spartaka Primorje iz Vladivostoka imao vizu za dva ulaska u Rusiju koje je prethodno već potrošio, a nova viza mu nije napravljena i na taj način košarkaši Zadra sutra će u Kazanu istrčati samo s 9 igrača u rosteru. Isto uz manjak igrača u rotaciji automatski povlači i financijsku kaznu Uleba, ukoliko mladi Daniel Popović koji je poslan u Kazan naknadno ne stigne u Kazan do početka utakmice.

Za najavu sutrašnje utakmice nazvali smo Marka Popovića, Zadranina na privremenom radu u Kazanu koji je u prvoj utakmici u Krešinom domu bio najbolji igrač Unicsa.

Marko još sliježe dojmove sa završnice ruskog Kupa kojeg su na opće iznenađenje u Moskvi osvojili u subotu u konkurenciji europskog prvaka CSKA (Moskva), Dinama (Moskva i Triumph (Moskovska oblast). U polufinalu Unics je na krilima Lydaya, Popovića i Veremenka bio bolji od CSKA rezultatom 70-61, a u subotnjem finalu razbijen je moskovski Dinamo sa 81-60 uz maestralnu rolu Krešimira Lončara.

-  Na opće iznenađenje, moram reći i na naše vlastito, osvojili smo kup u strašnoj konkurenciji. Dobili smo nominalno dva najjača ruska kluba i dokazali sebi da možemo igrati sa svakim. Profeštali smo naslov u Moskvi, bilo je super, ali u Kazan smo stigli u 4.30 ujutro tako da doma i nismo imali neku feštu. Vlasnik kluba poslao je po nas u Moskvu avion, a kada smo sletili u Kazan od sreće je polivao avion šampanjcem, priča dojmove Popović.

Uz trofej i medalje igrači Unicsa zasigurno su zaslužili i nekakav financijski bonus od bogatog gazde.

- Gazda je bio velikodušan i svaki igrač zaslužio je bonus od 30 tisuća Eura kao nagradu za osvojeni trofej.

Sutra je na rasporedu utakmica 4. kola skupine "J" EuroCupa, nakon poraza u Zadru, Unics u svojoj dvorani dočekuje Zadrane i prigodu za uzvrat te približavanje drugoj poziciji koja vodi na Final eight u Torino.

-  Mi smo emocionalni ispražnjeni nakon kupa ali i ponosni, sada znamo da možemo igrati ravnopravno sa svakim protivnikom i definitivno smo u svakoj utakmici na našem terenu favoriti, pa tako i protiv Zadra. Mislim da trebamo igrati kao i do sada odličnu obranu i svesti svakog protivnika na 60 do 70 poena, što smo to učinili protiv CSKA i Dinama.

To će nam biti potrebno i sa Zadrom koja je odlična napadačka momčad. U Zadru smo igrali u njihovom ritmu koš za koš i zato izgubili jer to nije naša igra. Ove sezone nam nitko nije zabio 93 poena a Zadru je to uspjelo u Krešinom domu, najavljuje Popović sutrašnju utakmicu.

Zadar je izgubio u polufinalu Kupa Kreše Ćosića u petak, vi ste igrali finale u subotu, nakon toga ste malo feštali. Može li se to odraziti na vašu igru u utorak?

-  Znamo da nam najveća prijetnja dolazi od njihovog pick n rolla i moramo se dobro za to pripremiti, iako nismo imali puno vremena za odmor i pripremu. Zadar je imao dan više odmora od nas ali i težak put tako, da smo skoro u istoj situaciji što se pripreme za utakmicu tiče.

U zadnje vrijeme podižete momčadsku formu, ali dojam je da u svakoj utakmici iskoči netko drugi.

-   Kod nas je sustav jako bitan i u tom sustavu iskoči uvijek netko, jednom je to Krešo, Lyday, Veremenko, Zamansky, ja... Činjenica je da smo ekipa koja igra na malo poena i kod nas su svi na prosjeku od 10-14 koševa i zato i jesmo opasna momčad za svakog protivnika. Sada smo uhvatili dobar ritam i nadam se da će potrajati jer sada se ubiru plodovi rada poslednjih 6 mjeseci. Dobro je i to što se polako kompletiramo nakon brojnih ozljeda, trenutno je samo Kirksay out nakon operacije slijepog crijeva, kaže Pop.

Poznato je da nemate baš neke navijače, očekujete li sada nakon osvajanja Kupa ipak malo jaču podršku?

- Teško je reći koliko će biti gledatelja jer mi zaista nemamo neku publiku ali se nadam da bi ih moglo biti puno više nego inače, naravno zbog osvojenog Kupa. Uglavnom i nama i Zadru je ovo praktički biti ili ne biti jer tko izgubi večeras ostat će samo na teoretskim šansama za prolaz dalje u Final eight, tako da ipak očekujem veću podršku naših navijača.

Sutrašnja utakmica u svakom slučaju bi mogla odrediti drugog putnika iz skupine "J" na završnicu u Torino. Onaj tko pobijedi u sljedeće dvije utakmice teoretski će trebati još jednu pobjedu za plasman među 8 najboljih.

Ukoliko pobijedi Unics, koji još igra vani protiv Turk Telekoma i čeka Benetton, jedna će pobjeda biti dovoljna pogotovo ako Benetton sutra bude bolji od Turaka.

Ukoliko pobijedi Zadar, čeka još Turk Telekom doma i odlazi na gostovanje u Treviso kod već sigurno prvog Benettona. U tom raspletu bila bi važna pobjeda nad Turcima veća od 7 koševa razlike i Zadar bi sigurno prošao dalje, bez obzira na druge rezultate.

No hoće li okrnjeni Zadar imati znanja i snage da nakon fjaska u Kupu, brojnih odlazaka igrača, današnjeg slučaja Farmer pobijediti snažni Unics?

Stara narodna poslovica glasi: Na muci se poznaju junaci, a mi ćemo sačekati utorak navečer kako bi saznali na koga se ona u ovom slučaju odnosi.


Reci što misliš!