Sport

Nogomet

Momčadi koje su prokockale najveću prednost: Tko su najveći gubitnici svih vremena?

Momčadi koje su prokockale najveću prednost: Tko su najveći gubitnici svih vremena?

Hoće li Real ponoviti podvige Manchestera, Lyona i Milana?

Realovo približavanje Barceloni od -12 do -4 u samo tri utakmice i dalje je tema tjedna u europskom nogometu pa se prisjećamo drugih velikih preokreta u prvenstvima širom kontinenta.

Dva najveća preokreta izvedena su otkad je pobjeda dobila vrijednost od tri boda, što je razumljivo, jer se na taj način veće razlike mogu stići u manjem broju utakmica.

Najveći je preokret u posljednjih deset godina izveo Manchester United, koji je 1995/96 u konačnih 13 kola u trci s Newcastleom stigao od -12 do +5 bodova. Newcastle Kevina Keegana isprva je gotovo ponizio konkurenciju i sagradio prednost od 12 bodova pred Manchesterom (60:48) 13 kola do kraja. "Vragovi" nisu bili demoralizirani, već su gonjeni urlanjem Alexa Fergusona stisnuli zube i do finiša ispustili samo četiri boda. Za samo tri mjeseca, crveni s Old Trafforda zgrnuli su punih 17 bodova više od rivala sa sjevera.

Prije pet godina, točno na polovici sezone, Monaco je svladao Lyon s 3:0 i odmakao najopasnijem suparniku za deset bodova. No, taj zaostatak nije pokolebao Lavove, koji su do kraja natjecanja ne samo poništili deficit od deset bodova, nego ga prebacili za dodatna četiri boda! U zadnjih je 19 kola sastav Paula Le Guena osvojio punih 14 bodova više od Deschampsove ekipe te prvenstvo okončao sa 79 bodova, u usporedbi sa 75 bodova Monaca.

I Njemačka je svjedočila ludim previranjima u borbi za naslov, a svaki je puta na vrh iskočio Bayern. Prvi je puta preskočio Hamburger SV 1981. (od minus tri do plus četiri u završnih devet kola), zatim je 1986. u zadnja tri kola kompenzirao Werderovu prednost od četiri boda i devet pogodaka razlike i osvojio naslov na bolju gol-razliku. U to je vrijeme pobjeda vrijedila samo dva boda.

U Italiji, Torino je zadnji "scudetto" osvojio 1976. u nadmetanju s Juventusom. Mada je pred zadnju trećinu prvenstva zaostajao za pet bodova (gotovo kao današnjih osam), trku je završio s dva boda više od Juvea. Maradonin je Napoli 1987/88 imao četiri boda pred Milanom pet kola prije finala, no Sacchijevi su "Vragovi" slavili u Napulju i naslov osvojili s tri boda viška. Milan je "čarobni štapić" imao i 1998/99, kad je nadahnut velikim igrama Zvone Bobana u posljednjih sedam kola poništio sedam bodova manjka za Laziom.

Talijani dobro pamte i najveći nesuđeni preokret iz 1985/86. Roma je uraganskom serijom uhvatila Juve, koji je odmicao osam bodova (današnjih 12) i dočekala zadnja dva kola poravnata, uz mnogo lakši raspored. Kad se očekivalo konačno preticanje, Roma je kod kuće poražena od već ispalog Leccea s 2-3 mada je povela s 1-0, a istovremeno, Juve je svladao mnogo jači Milan.

U jugoslavenskim prvenstvima, Dinamo je dvaput ispustio u ono doba kolosalne prednosti od po pet bodova, oba puta pred Crvenom Zvezdom. Tri kola prije kraja 1951. modri su bježali Zvezdi za pet bodova, pa su im trebala samo dva od mogućih šest bodova ili neriješeno sa Zvezdašima u Maksimiru. No, uslijedio je domaći poraz od Sarajeva, pa poraz od Zvezde (pogotkom dvije minute prije kraja) i napokon nedovoljnih 2:2 kod BSK-a u Beogradu. Titula je pripala "crveno-bijelima", koji su u presudnoj utakmici svladali Partizan s 2-0 i istisnuli Dinamo zahvaljujući boljem količiniku pogodaka od 0,017, što je tada bio odlučujući kriterij kod momčadi s jednakim brojem bodova.

U sezoni 1968/69 na programu je bio sličan scenarij, samo što je tada Dinamo pet bodova nadmoći prokockao u zadnjih 12 kola i prvenstvo završio s tri boda manje od Crvene Zvezde.

Najveći preokreti u euro-nogometu:

Dva boda za pobjedu

1951. Crvena zvezda u tri kola dostigla -5 i osvojila naslov pred Dinamom

1969. Crvena zvezda u 12 kola dostigla -5 i prestigla Dinamo za tri boda

1981. Real Sociedad u šest kola protiv Atletica došao od -6 do +3

1982. Real Sociedad u šest kola protiv Barcelone došao od -6 do +2

1986. Bayern u tri kola protiv Werdera došao od -4 do 0 i osvojio naslov na gol-razliku

1987. Milan u pet kola protiv Napolija došao od -4 do +3

1992. Barcelona u 17 kola protiv Reala došla od -8 do +1

1994. Barcelona u 12 kola protiv Deportiva došla od -6 do 0 i osvojila naslov na gol razliku

Tri boda za pobjedu

1996. Manchester Utd. u 13 kola protiv Newcastlea došao od -12 do +5

1999. Milan u sedam kola protiv Lazija došao od -7 do +1

2004. Lyon u 19 kola protiv Monaca došao od -10 do +4

2007. Real Madrid u 13 kola protiv Barcelone došao od -6 do 0 i osvojio naslov zbog boljeg međusobnog skora

Reci što misliš!