Sport

Košarka, Final Eight EuroCupa

Povratak otpisanih ili kraj nadanja?

Povratak otpisanih ili kraj nadanja?

Zadar konačno nema što izgubiti

U sezoni u kojoj su Zadrani očekivali puno, a ostvarili jako malo jedino svjetlo je, barem zasad, plasman na Final Eight u Torinu.

Prije sezone sastavljena je momčad po ukusu Ace Petrovića koji je Zadar proveo kroz prvi krug natjecanja u „drugoj europskoj ligi". Denis Pleslić je nastavio njegov rad, pobjedom protiv ASK Rige potvrdio je plasman u drugu fazu i onda nakon poraza od Turk Telecoma i Benettona na domaćem terenu ostavio momčad Zadra bez velikih šansi za prolaz na završni turnir u Torinu. Srca navijača tada je još grijala nada da će se Zadar uspjeti plasirati na završnicu regionalne lige, pa su EuroCup koji ionako nosi premalo bodova već bili prežalili.

Zmago Sagadin je u svojoj prvoj utakmici u Višnjiku pobijedio favorizirani Uniks Kazan, a dva tjedna potom iskoristio je opijenost Rusa nakon osvojenog Kupa te senzacionalno slavio i u Kazanu što je Zadru otvorilo priliku da pobjedom protiv Turk Telekoma na domaćem terenu ostvari najveći europski uspjeh od 2000. godine i polufinala Saporta kupa. Na žalost, na velik uspjeh u Europi nije se nadovezao onaj na Balkanu. Nisu se Zadrani uspjeli plasirati na završnicu NLB lige, a niz loših igara na gostujućim terenima Zadar je nastavio i u Hrvatskoj ligi novim porazom u Trnskom.  

Nakon svega toga teško je predvidjeti kako će Zadar odigrati večeras. Nekoliko puta ove sezone Zadar je ugodno iznenadio, a još više puta razočarao svoje navijače. Pobjeda u večerašnjem susretu došla bi kao melem na otvorenu ranu, a mnogi razočarani navijači Zadra primili bi infuziju euforije, igrači bi se odjednom našli na dvije pobjede od Eurolige, a tako blizu Zadar nije bio godinama. U nekom ludom raspletu, dogoditi bi se moglo svašta, pa čak i europski trofej.

Prepreka koju valja preskočiti zove se Irubentia Bilbao, momčad sredine ljestvice jake španjolske ACB lige. Momčad čije boje brani Zadranin Marko Banić, ali i reprezentativci Hrvatske Drago Pašalić i Damir Markota. Trojac Hrvata među najboljima je u baskijskoj momčadi, a  Banić je u njihovoj momčadi definitivno prvi igrač što navijačima Zadra može biti ilustracija njihove snage. Uz njih trojicu tu su još dvojica litvanaca, playmaker Blums i opasni šuter Seibutis, dva jaka Amerikanca, Lewis i Rucker te domaći krilni centar Guardia, ali to je manje važno. Ako je vjerovati Sagadinu i njegovom stožeru, Baskijci su do najsitnijeg detalja skautirani, pa ako Zadar odigra jednu od onih "pravih" utakmica pobjeda će biti na dohvat ruke. „Pravih" je ove sezone bilo premalo, Cibona u drugom kolu u gostima, pa još jednom doma, Partizan, Uniks i još možda neka..  Možda još jedna dođe večeras, nadaju se Zadrani.

Zmago Sagadin je na put poveo 12 igrača, Baskima će suprotstaviti Stipčević, Prostran, Car, Rančić, Farmer, Johnson, Macura, Ružić, Gečevski i dvojac koji će grijati klupu Olivari i Popović. Boisa igrati ne smije, a svi ostali su spremni za utakmicu koja može barem malo promijeniti sliku razočaravajuće sezone, motiv u svlačionici je velik, a prema pobjedi Zadrane bi trebala pogurati i skupina od stotinjak navijača koja se otisnula na 12 sati dalek put do Torina.

U prva dva četvrtfinalna susreta Hemofarm i Lyetuvos Rytas srušili su papirnate favorite Dynamo Moskvu i Benetton i igrat će međusobno u polufinalu. Za drugo polufinale konkuriraju Pamesa i Kihimki, te Zadar i Bilbao. Zadar sigurno nije favorit, ali nije ni bez šanse, jer konačno nema što izgubiti.


Reci što misliš!