Sci-Tech

Tehnologija

Baterija koja se puni u nekoliko sekundi: Korejci razvili sustav s velikim potencijalom

Baterija koja se puni u nekoliko sekundi: Korejci razvili sustav s velikim potencijalom
Ilustracija

Znanstvenici s Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) postigli su značajan napredak u području baterijske tehnologije razvojem hibridne natrij-ionske baterije velike snage koja se može napuniti u nekoliko sekundi.

Ova inovacija predstavlja potencijalnu revoluciju ne samo za mobilne elektroničke uređaje već i za električna vozila.

Natrij-ionski elektrokemijski uređaji za pohranu energije postaju sve privlačniji zbog izobilja natrija na Zemlji, koji je gotovo 1000 puta zastupljeniji od litija.

Tim pod vodstvom profesora Jeung Ku Kanga s Odjela za znanost o materijalima i inženjerstvo uspio je integrirati anodne materijale tipične za baterije s katodama prikladnim za superkondenzatore. Ova kombinacija omogućila je bateriji postizanje visokih kapaciteta skladištenja energije te brzih stopa punjenja i pražnjenja.

Prema objavljenim rezultatima, nova baterija nadmašuje gustoću energije komercijalnih litij-ionskih baterija dostupnih na tržištu. Istovremeno pokazuje karakteristike gustoće snage superkondenzatora.

S gustoćom energije od 247 Wh/kg i gustoćom snage od 34.748 W/kg, hibridna natrij-ionska baterija postavlja nove standarde u industriji pohranjivanja energije.

Natrijevo-ionski sustavi za pohranu energije dosad su se suočavali s ograničenjima, posebno u kontekstu brzog ponovnog punjenja. Međutim, razvoj hibridnih natrij-ionskih stanica za pohranu energije (SIHES) predstavlja ključni korak naprijed.

Ovaj sustav pohrane omogućuje visoku gustoću energije već i gustoću snage koja se brzo može puniti. Osim toga, otvara put širokoj primjeni u raznim elektroničkim uređajima, uključujući električna vozila.

Profesor Kang ističe da ovo istraživanje označava značajan napredak u prevladavanju trenutnih ograničenja sustava za pohranu energije. Predviđa širu primjenu SIHES-a u raznim područjima, uključujući električna vozila. Ova inovacija mogla bi donijeti promjene u načinu na koji koristimo električnu energiju, pružajući nam održiviju i učinkovitiju budućnost.


Reci što misliš!