Sport

Džudo, EP 2024. Zagreb

EP, džudo: Zlatko Kumrić u borbi za broncu

EP, džudo: Zlatko Kumrić u borbi za broncu
Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatski džudaš Zlatko Kumrić borit će se za brončano odličje u kategoriji do 100 kg tijekom večernjeg dijela programa posljednjeg dana Europskog prvenstva koje se održava u Areni Zagreb.

Bila bi to prva medalja za 30-godišnjeg Kumrića s najvećih natjecanja u seniorskoj konkurenciji, a do prilike da se nađe na pobjedničkom postolju pred domaćim navijačima došao je s nekoliko impresivnih pobjeda.

U prvom kolu je bio bolji od Latvijca Maksimsa Duinovsa. Za plasman u četvrtfinale Kumrić je pobijedio svjetskog prvaka iz 2023., Rusa Armana Adamiana, koji se u Zagrebu natječe kao neutralni sportaš, bez nacionalnih obilježja.

U četvrtfinalu je Kumrića čekao Nizozemac Michael Korrel, a Splićanin je do pobjede došao u "golden scoreu", nakon ukupno pet minuta i 17 sekundi borbe. U polufinalu je naletio na sjajnog 22-godišnjeg Gruzijca Iliju Sulamanidzea koji ga je pobijedio na isteku druge minute borbe.

Kumrićev suparnik u borbi za broncu bit će 23-godišnji Talijan Gennaro Pirelli, nekadašnji europski prvak u konkurenciji mlađih seniora.

U kategoriji do 100 kg se uz svog starijeg brata borio i 27-godišnji Marko Kumrić, ali ga je već u prvom meču pobijedio Nizozemac Simeon Catharina.

Do 90 kg su Hrvatsku predstavljali Lovre Mrković i Josip Bulić. Mrkovića je odmah na startu pobijedio Gruzijac Giorgi Jabniašvili, a Bulića je, nakon pobjede nad Norvežaninom Korneliusom Eilertsenom, zaustavio azerbajdžanski džudaš Eljan Hađijev, koji je kasnije došao i do finala.

U ženskoj konkurenciji samo je Karla Prodan u kategoriji do 78 kg uspjela doći do pobjede, svladavši u prvom kolu Talijanku Giorgiju Stangherlin, da bi potom izgubila od Nizozemke Guusje Steenhuis.

U istoj kategoriji je Petrunjelu Pavić već na prvom koraku zaustavila Britanka Emma Reid.

Helenu Vuković je u kategoriji preko 78 kg pobijedila bosansko-hercegovačka džudašica Larisa Cerić.

Finalni blok zadnjeg dana Europskog prvenstva u Zagrebu započinje u 17 sati, a borba Zlatka Kumrića i Gennara Pirellija je na sredini programa, kao osma od njih 15. 


Reci što misliš!