Sport

Košarka, A-1 Liga za prvaka

PH: Cedevita ide po treći naslov, Cibona želi iznenaditi

PH: Cedevita ide po treći naslov, Cibona želi iznenaditi

Košarkaši Cedevite i Cibone treću će godinu zaredom igrati u finalu doigravanja za prvaka Hrvatske, a u finalnu seriju koja će započeti ovu nedjelju (20 sati) u zagrebačkom Domu sportova, branitelj dvostrukog naslova Cedevita ulazi kao favorit, dok Cibona želi pokušati iznenaditi Mršićevu momčad.

"Cedevita je lagani favorit, imali su više vremena. Mi smo se dosta potrošili, imali smo teži put do finala. Međutim, siguran sam da ćemo napraviti sve da ih pokušamo iznenaditi. Jedina obveza koju imamo je da damo sve od sebe i rasterećeni odigramo što bolje", izjavio je trener Cibone Damir Mulaomerović koji je od trenutka kad je preuzeo Cibonu upisao jedan poraz u ABA ligi (69-81) i jedan u prvenstvu (77-83) od hrvatskog prvaka, a taj je niz uspio prekinuti pobjedom (81-76) u Draženovom domu u 11. kolu Lige za prvaka.

Cibonin mladi centar Ante Žižić uvjeren je da se 'vukovi' mogu nositi s najvećim gradskim suparnikom.

"Ovo je kruna sezone, nagrada za sve što smo pružili. Istina, Cedevita jest favorit, ali i mi imamo svoje šanse. Pokazali smo dobru igru u dosta utakmica pa vjerujem da će finale biti neizvjesno", rekao je 19-godišnji reprezentativni centar Cibone koji će voditi žestoke bitke sa suigračem iz reprezentacije, 26-godišnjim kapetanom Cedevite Mirom Bilanom.

"Jedva čekamo da počne finale. Protivnika dobro poznajemo, znamo koja je njihova osovina. Mislim da se naša cijela taktika mora zasnivati da zaustavimo dvojac Florence - Žižić. U tome leži ključ. Moramo ih natjerati na što više teških šuteva i tako im otežati njihov plan igre", rekao je Bilan.

Veljko Mršić je prošle godine u ulozi pomoćnika Jasmina Repeše samostalno vodio Cedveitu do prvenstvenog trijumfa u četiri utakmice finala, a sada će prvi put kao glavni trener imati priliku osvojiti naslov koji je nekada osvajao kao igrač i kapetan Cibone pa dobro zna koliko značajan može biti prvi dvoboj, iako će za trofej trebati doći do tri pobjede.

"Sigurno da prva utakmica može usmjeriti seriju. Imali smo dosta vremena da se odmorimo, prvi put smo tjedan dana bili bez putovanja i mislim da nam je dobro došlo. Dobro se znamo, a vidjet ćemo tko će biti raspoloženiji u pojedinoj utakmici. Nama je cilj odigrati dobru kolektivnu obranu, natjerati ih na što više teških šuteva, a onda ćemo vidjeti jesu li dovoljno dobri da u takvim situacijama imaju visok postotak ubačaja", istaknuo je Mršić te priznao da njegova momčad u finalnu seriju ulazi kao favorit.

"Bili smo bolje plasirani u ABA ligi od Cibone, igrali smo jače europsko natjecanje, sada smo bili bolj u domaćoj ligi i sigurno da nas to stavlja u ulogu favorita. Od toga ne treba bježati, s tim se treba znati nositi, ali to ništa ne znači, ako na terenu nisi pravi", zaključio je Mršić.

Cedevita je osvajanjem prvog mjesta u Ligi za prvaka osigurala prednost domaćeg terena pa će finalna serija započeti nedjeljnim dvobojem (20 sati) u Domu sportova. Hoće li Cedevita slaviti treću godinu zaredom ili će Cibona osvojiti svoj 19. naslov prvaka, a prvi nakon 2013. godine, najranije ćemo saznati u petak 3. lipnja, kad je na rasporedu treća utakmica, a najkasnije u utorak 7. lipnja kad je termin pete utakmice u kojoj bi također Cedevita bila domaćin.

Cedeviti je ovo peto finale, a nakon što su u prva dva doživjeli poraze od Zagreba (2010/11.) i Cibone (2011/12.), košarkaši Cedevite u posljednje su dvije sezone na domaćoj sceni osvojili dvije dvostruke krune te imaju priliku to ponoviti i treću godinu zaredom.

Cibona se preko Zadra probila do svog 23. finala. U dosadašnje 22 finalne serije Cibona je 18 puta osvajala pobjednički trofej, a Cedevita je jedini klub koja je 'vukove' uspjela dvaput zaustaviti na putu do naslova (2013/14. i 2014/15.). Prethodno su u tome po jednom uspjeli košarkaši Splita (2002/03.) i Zadra (2004/05.).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.