Sport

Košarka, A1 Liga

A1 liga: Pobjeda Zadra u susjedskom derbiju

A1 liga: Pobjeda Zadra u susjedskom derbiju

Navijači poručili upravi kluba da odstupi

Susjedski derbi Zadra i Šibenika u 2. kolu hrvatske A1 košarkaške lige, pripao je momčadi Zadra rezultatom 80-76. Smirenu ruku u samoj završnici susreta pokazao je Lovro Mazalin, koji je realizirao svih osam bacanja.  

Na samom otvaranju utakmice 2. kola hrvatskog košarkaškog prvenstva, svjedočili smo gromoglasnom skandiranju zadarskih navijača "Uprava odlazi", kao vatrenu uvertiru u novi susjedski derbi Zadra i Šibenika.

Napeta atmosfera s tribina prenijela se i na parket dvorane na Višnjiku, gdje su domaćin Zadar i gosti iz Šibenika prvu četvrtinu utakmice vodili ravnopravnu bitku, što ukazuje i rezultat nakon prvih 10 minuta igre, 19-19.

Drugu četvrtinu otvorio je košem Ivanov, da bi Zadrani preko Jakova i Baraća s dvije trice poveli 25-21, prisilivši tako trenera Šibenika da pozove brzu minutu odmora. Istu stvar ali ovoga puta s druge strane bio je prisiljen napraviti i Ante Matulović, samo dvije minute kasnije. Koš faul i realizirano bacanje Ivanova, te ubačaj Halilovića za brzih 5-0 Šibenke i vodstvo susjeda  25-26. 

Zadar je izgledao pomalo izgubljeno nakon trice Bašića, kojom su gosti poveli pet koševa viška, 26-31. Stao je šut Zadrane, pojavila se i prva veća nervoza u napadačkim akcijama domaće momčadi, koju je na sreću izvukao Kristijan Krajina.

Centar Zadrana vezao je osam uzastopnih koševa, pokrenuvši tako zadarsku seriju 13-0 do kraja prvog poluvremena, kojom su momci trenera Ante Matulovića ostavili goste iz Šibenika bez ubačaja pune četiri minute. Tricom Mazalina i košem iz polaganja Brzoje, Zadar je na veliki odmor otišao s osam koševa viška, 39-31.

Jakov Vladović s 11 poena i Kristijan Krajina koji je dodao 9, ubacili su najviše koševa u redovima zadarske momčadi nakon prvih 20 minuta igre. Šibenik su predvodili Halilović i Ivanov, svaki po osam poena.

Sve dobro što je domaćin napravio koncem prvog poluvremena, prosuo je u uvodne tri minute nastavka, dopustivši Šibeniku da ponovo vrati egal utakmicu, 40-40. Zadar je morao ponovo iz nule graditi novu prednost kako bi što lakše ušao u posljednju dionicu utakmice. Domaćinu je to i uspjelo, na krilima kapetana Jakova Vladovića koji je vukao sve konce u igri, zadarska momčadi podigla je svoju razinu igre i do kraja treće četvrtine vratila osam koševa prednosti koju su držali na poluvremenu, (52-44).

Pozitivan impuls koji su uhvatili krajem treće četvrtine, Zadrani su prenijeli i u samom početku posljednje četvrtine utakmice. Sjajnim reakcijama Borisa Baraća pod košem, Zadar je uzeo zalet i poveo najvećih +11, (60-49). 

Gostima nije preostalo ništa drugo nego da tricama pokušaju sustići zaostatak. Na njihovu sreću, Bašić, Badžim i Siriščević ubacili su pet trica u vrlo kratkom periodu, približivši Šibenik tako na zaostatak od samo - 2, (70-68) i ponovo veliku dramu na minutu i trideset sekundi prije kraja.

Dobrodošla namjerna pogreška nad Kristijanom Krajinom i njegova dva realizirana slobodna bacanja dala su malo zraka domaćoj momčadi (72-68) na ulasku u posljednjih 60 sekundi. Uslijedile su dvije izgubljene lopte, prvo Zadrana a potom i Šibenika. Gosti su se odlučili faulirati Mazalina, koji je mirno realizirao dva slobodna za zadarskih +6, (74-68). 

Smanjio je Ive Ivanov, a Zadrani su po okušanom receptu dali loptu u ruke Lovri Mazalinu koji je ponovo precizan s linije za slobodna bacanja. Nakon promašaja Petanija, Lovro je još u dva navrata na liniji bio precizan i sa osam realiziranih bacanja (bez promašaja) u posljednjih 30 sekundi utakmice, prometnuo se u domaćeg heroja. 

Još jedna trica Siriščevića došla je za Šibenik u posljednjim trenucima susreta prekasno, i Zadar je nakon 40 minuta velike borbe upisao pobjedu rezultatom 80-76. 

Zadrane je do pobjede predvodio kapetan Jakov Vladović svih 40 minuta na parketu, sa 18 poena, 4 asistencije i 3 skoka. Smireni Lovro Mazalin dodao je 15 poena uz 10 uhvaćenih skokova, Kristijan Krajina zaustavio se na 14 poena.

Ivanov (15 skokova) i  Siriščević ubacili su najviše u redovima gostiju iz Šibenika, svaki po 18 poena.

KK Zadar - GKK Šibenik   80-76  (19-19, 20-12, 13-13, 28-32)

Zadar - Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 3500   Suci: Srđan Dožai, Tomislav Vovk i Krunoslav Peić

KK Zadar: Vladović 18, Jelenković, Krajina 14, Jurica, Špaleta, Brzoja 10, Marinković 10, Tomas, Barać 13, Vrkić, Mazalin 15

GKK Šibenik: Radovčić, Šarić, Badžim 17, Bašić 9, Blaće, Pandurić, Turkyilmaz, Paić, Ivanov 18, Petani 3, Sirišćević 18, Halilović 11

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.