Kultura

foto vijest

Otvorenjem izložbe Odjeci priča započela rođendanska proslava Muzeja antičkog stakla

Otvorenjem izložbe Odjeci priča započela rođendanska proslava Muzeja antičkog stakla

Bogat i zabavan program pripremio je Muzej antičkog stakla Zadra, u sklopu obilježavanja 15. godišnjice rada i Dana Muzeja!

Muzej antičkog stakla u Zadru svoja je vrata javnosti svečano otvorio 5. svibnja 2009. godine kao jedinstveni arheološki muzej specijaliziran za antičko staklo. U ovih petnaest godina rada, Muzej se profilirao u kulturnu instituciju čiji je značaj na polju proučavanja, konzerviranja, restauriranja i prezentiranja antičkog stakla dosegao visoku razinu profesionalnog djelovanja.

O tome najbolje svjedoče pozitivne reakcije naših zadovoljnih posjetitelja te mnogobrojne nagrade i priznanja dodijeljena Muzeju od strane struke, ali i ostalih institucija koje za cilj imaju promicanje kulturnog turizma.

Sve to daje nam poticaj za buduće planiranje raznih programskih aktivnosti i sadržaja, kako bi unaprijedili cjelokupno djelovanje Muzeja antičkog stakla u Zadru.

U ponedjeljak je održano otvorenje izložbe Helmi Remes i Slate Grove „Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske“. To je izložba dvoje umjetnika iz Finske, Helmi Remes, rođene Finkinje i Slate Grovea, Amerikanca koji živi u Finskoj.

Helmi Remes i Slate Grove mladi su ljudi, životni partneri, školovani staklopuhači, umjetnici koji žive suvremeni život u skladu s finskim načinom života, povezanosti s prirodom i u privatnom i u umjetničkom smislu.

Remes i Grove samostalni su umjetnici, koji po prvi put u Zadru, u Muzeju antičkog stakla predstavljaju svoje radove na zajedničkoj izložbi “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”.

Zajednički koncept izložbe oboje ih veže da kroz individualne radove u staklu prenesu svoju inspiraciju finskim krajolikom, prirodom, čudesnim izmjenama godišnjih doba, koja neizbježno utječu na način života, ali i na životnu filozofiju. Utkanost tradicije u svakodnevni život, otkrivanje finske povijesti, baštine, mitova i legendi, potrage za svjetlom, tako važnim za život, tog balansa između tame u zimskim danima i neprekidnog dana u ljetu, donose čudesne radove u staklu ovo dvoje umjetnika, koji svoj zajednički izlagački koncept po prvi put prikazuju daleko od Finske, na Mediteranu, u Zadru i Muzeju koji baštini antičkog staklo, staklo prepuno priča i tradicije, univerzalni materijal koji ne poznaje granice, posebno granice umjetničke inspiracije.

Petak, 17. svibnja 2024.:

19,00 sati - otvorenje izložbe „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči:“ u Kulturnom centru Blato na otoku Korčuli – autori izložbe muzejski savjetnici Anamarija Eterović Borzić i dr. sc. Berislav Štefanac

9,00 - 11,00 sati - pedagoško-edukativna radionica rimskih društvenih igara na ploči – Kulturni centar Blato – Anamarija Eterović Borzić i Berislav Štefanac 

Utorak, 28. svibnja 2024.:

11,00 sati - predstavljanje monografije „Staklo Aserije“ autori dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac 


Reci što misliš!