Sci-Tech

Svemirska istraživanja

Južnokorejska sonda kreće prema Mjesecu 2020. godine

Južnokorejska sonda kreće prema Mjesecu 2020. godine

Južna Koreja bi do 2017. trebala dovršiti razvoj rakete tipa KSLV-II, što bi trebalo stajati 2,4 milijarde eura

Poput nekih azijskih susjeda i Južna Koreja želi krenuti u svemirsku avanturu, te je danas najavila ambiciozni program slanja sonde oko Mjeseca 2020. godine.

"Južna Koreja će poslati sondu u orbitu oko Mjeseca 2020. godine i jednu drugu koja će sletjeti na Mjesec 2025.", rekao je glasnogovornik korejskog ministarstva znanosti.

Južna Koreja bi do 2017. trebala dovršiti razvoj rakete tipa KSLV-II, što bi trebalo stajati 2,4 milijarde eura.

Prije završetka tog programa, razvit će se manja raketa tipa KSLV-I koja bi trebala biti u uporabi da kraja sljedeće godine, preciziralo je ministarstvo.

Južna Koreja namjerava također upotrijebiti svoje rakete za stavljanje u orbitu, svake tri ili četiri godine, satelita od 100 kg i manjih satelita od 10 kg svake godine.

Prvi južnokorejski svemirski centar, Svemirski centar u Narou, na jugu poluotoka, treba biti otvoren sljedeće godine.

Prvi južnokorejski astronaut će poletjeti u ruskoj raketi Sojuz u travnju na Međunarodnu svemirsku stanicu u kojoj treba ostati tjedan dana.

Nakon Japana koji je u orbitu oko Mjeseca 14. rujna prošle godine lansirao sondu Kaguya, Kina je također prije nekoliko dana u orbitu lansirala jednu sondu, a Indija se sprema poduzeti to isto 2008. godine.

Lansiranjem kineskog satelita Chang'e inaugurira se ambiciozni program slanja jednog kineskog astronauta na Mjesec oko 2020. godine.


Reci što misliš!