Sci-Tech

Gitara iz budućnosti

Upoznajte kitaru - gitaru bez struna!

Upoznajte kitaru - gitaru bez struna!

Tvrtka Misa Digital Instruments već prima predbilježbe prvih kupaca

Zaramis, to se može naslutiti već iz njegova imena, nije rođeni Honkonžanin. U taj veliki grad doselio se iz rodne Australije (tko bi rekao, s takvim prezimenom!), gdje je bio neshvaćen, kao umjetnik i inovator.

Tamo je dugo proveo radeći na prototipu gitare bez struna, digitalnog instrumenta koji emulira rad 'pravih' gitara, bilo s četiri, sedam, osam, deset ili čak dvanaest žica, ali i bilo kojeg drugog instrumenta zahvaljujući ugrađenom sintesajzeru.

Ideja je bila zgodna – imati u rukama instrument koji po potrebi može biti klasična, akustična ili električna, i jasno, elektroakustična ili poluakustična gitara, no propuh u džepovima priječio je zanesenog Zaramisa da svoj san pretvori u stvarnost.

No s tom je tužnom epizodom gotovo: preselivši se u Hong Kong, gdje istočnjaci luduju za otkačenim gadgetima, mladi Michael uspio je namaknuti potreban kapital, pa najavljuje isporuku prvih modela već u travnju 2011. te službeno predstavljanje proizvoda na nadolazećem sajmu CES u Las Vegasu.

U redu, bilo je tu svirke, ali nije se govorilo mnogo, pa evo još riječ-dvije o neobičnom instrumentu. Nosi naziv kitara koji je zapravo, tvrdi autor, igra riječi, iako ne nužno onih koje prve padaju na pamet. Zapravo je tek ispustio slovo iz grčke kithare...

Tijelo instrumenta izrađeno je od polimera, iako se spominje i posebno, kolekcionarsko izdanje izrađeno od aluminija, koje se vjerojatno neće dopasti rokerima koji vole osobito upečatljive scenske nastupe na koncu (ili tijekom) kojih smrskaju instrument uvijajući se na pritom na distorzirani zvuk, mahnitajući po pozornici.

Aluminijski model bit će i nešto skuplji, oko 2 900 američkih dolara, aplastična kitara ide već za 850. Tričav iznos, ako se ima na umu vrat podijeljen na 24 polja, svako sa šest tipki – pa to je 144 zasebnih nota, a gdje je još ugrađeno računalo s Linuxom, sposobno programirati apsolutno svaki djelić instrumenta (u praksi će se najviše baviti ekranom osjetljivim na dodir, koji se pipka i tapka umjesto struna), uskladivost s MIDI uređajima i linijski izlaz za spajanje na obično, analogno pojačalo...

Tvrtka Misa Digital Instruments već prima predbilježbe prvih kupaca. Lista zainteresiranih nije javno dostupna, iako možemo nagađati da će se na njoj naći i neki istinski velikani.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.