Sci-Tech

Sve može postati zaslon

Tehnologija budućnosti: Cijeli svijet kao touchscreen

Tehnologija budućnosti: Cijeli svijet kao touchscreen

Tehnologija dolazi iz laboratorija u Redmondu, sjedištu Microsofta

Microsoft je ponudio rješenje za sve one koji smatraju da je veće uvijek bolje i koje je uvijek nervirao mali zaslon na mobilnim uređajima. OmniTouch i PocketTouch su tehnologije koje koriste projekciju i senzore za kreiranje zaslona osjetljivih na dodir na doslovno bilo kojoj površini, piše net.hr

Tehnologija dolazi iz laboratorija u Redmondu, sjedištu Microsofta. Znanstvenici Hrvoje Benko i Scott Saponas iskoristili su tehnologiju Microsoftova igraćeg dodatka Kinect i mobilne, odnosno džepne projektore kako bi stvorili tehnologiju koja će riješiti problem nedostatka mjesta na način da će iskoristiti bilo koju ravnu površinu.

Koristeći minijaturni mobilni projektor koji se pričvrsti na rame i senzor koji poput Kinecta može odrediti dubinu, OmniTouch stvara multitouch sučelje kojim korisnici mogu komunicirati uz pomoć prstiju. Primjerice, ako ste u restoranu u većem društvu i želite podijeliti račun na jednake dijelove, jednostavno ćete projicirati kalkulator na površinu stola kako bi svi mogli vidjeti što radite. Korisnici čak mogu dijelove svog tijela učiniti osjetljivim na dodir te tako telefonirati ili poslati e-mail. Zasad je uređaj koji se montira na rame prilično glomazan, međutim u budućnosti bi i to trebalo biti riješeno.

PocketTouch je znatno diskretniji izum jer korisnicima omogućuje komunikaciju sa zaslonima mobilnih uređaja dok im se nalaze u džepovima. Koristeći skupinu senzora koji mogu detektirati dodir čak i kroz tkaninu, PocketTouch omogućuje slanje SMS poruka i interakciju s glazbenom aplikacijom preko gesti ili ispisivanjem simbola prstom preko tkanine džepa. Naprimjer, ako ste u prepunom autobusu ili vlaku i ne možete izvaditi mobitel iz džepa kako biste ubrzali pjesmu, možete jednostavno zatresti nogom oslanjajući se na nožne prste.To je pravi "pametni" telefon, zar ne?

Obje tehnologije imaju vrlo zanimljive primjene. Možda ćemo vidjeti Xbox igre ili dodatke za igranje koji se montiraju na rame kako bi korisnik mogao upravljati igrom. Ili ćete pak za vrijeme sastanka moći promijeniti postavke zvonjave mobitela bez da mobitel izvadite iz džepa. Primjena ovih izuma nije nešto što nas očekuje u dalekoj budućnosti.

net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.