Sci-Tech

Identitet na internetu

Svaki Amerikanac uskoro dobiva svoj vlastiti digitalni identitet

Svaki Amerikanac uskoro dobiva svoj vlastiti digitalni identitet

Što će Amerikanci dobiti ovim jedinstvenim označavanjem njihovih digitalnih identiteta na internetu?

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će američkom Ministarstvu trgovine dati ovlasti nad predloženim mjerama koje se odnose na cyber sigurnost, a koje predviđaju da svaki Amerikanac dobije svoj jedinstveni internet ID, odnosno identitet na internetu, objavila je Bijela kuća.

Premda je bilo govora da će novi sustav uključivati u sebe i NSA, vladinu agenciju za sigurnost informacija te Ministarstvo domovinske sigurnosti , ipak se čini da je Ministaratvo trgovine pravo mjesto za ovaj posao.

Naime, mnogi se boje, posebice udruge za zaštitu građanskih prava, "dvostrukih dužnosti" ovih sigurnosnih agencija u smislu objedinjavanja policijskog i obavještajnog rada, piše Engadget.

Što će Amerikanci dobiti ovim jedinstvenim označavanjem njihovih digitalnih identiteta na internetu?

Zasada nije poznato puno detalja, međutim tajnik Ministarstva trgovine Gary Locke govoreći na Stanford Institututu istaknuo je da novi sustav neće biti sličan sustavu nacionalnih osobnih iskaznica ili kontrolnom sustavu vlade SAD-a, već će poboljšati sigurnost i čak smanjiti potrebu da ljudi pamte desetke svojih lozinki koje imaju na različitim servisima na internetu, prenosi net.hr .

Ministaratvo trgovine je zaduženo da osnuje specijalno tijelo koje će raditi na ovom priojektu, rekao je Locke.

Za mnoge ovo zvuči kao uvođenje nadzora, pa se mnogi pribojavaju da bi krajnja posljedica ovoga mogla biti otvorena mogućnost da američka vlada prati ponašanje svojih građana na mreži svih mreža.

Obamina administracija trenutačno radi na onome što naziva Nacinalnom strategijom za pouzdane identitete u cyber prostoru (National Strategy for Trusted Identities in Cyberspace) čije se donošenje očekuje u narednih nekoliko mjeseci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.