Sci-Tech

Kazna i do 100 milijuna dolara

EU optužuje Facebook da je lagao pri kupnji WhatsAppa

EU optužuje Facebook da je lagao pri kupnji WhatsAppa
DPA/PIXSELL

Europska komisija optužila je Facebook da im nije dao točne podatke prilikom traženja odobrenja za preuzimanje WhatsAppa

Europska komisija je optužila Facebook zbog pružanja netočnih informacija koje se navodno dogodilo još 2014. godine kada je kompanija krenula u preuzimanje WhatsAppa, piše Bug. Tada je Europska unija morala odobriti akviziciju, pa je EK bila pokrenula proces prikupljanja informacija kako bi osigurala da se preuzimanje odvija u skladu s pravilima EU – prije svega pravilima koja se tiču antitrust zaštite i poštivanja privatnosti građana.

Tada je Facebook izvijestio kako nema načina da spoji podatke korisnika WhatsAppa i svoje društvene mreže. Međutim, u kolovozu ove godine kompanija je donijela nova pravila o privatnosti u kojima stoji da će Facebook i WhatsApp razmjenjivati podatke o korisnicima – što je u izravnoj suprotnosti s informacijama koje je ranije dobila Europska komisija.

Na temelju ove diskrepancije Europska komisija je pokrenula postupak protiv Facebooka. U slučaju da ih se u konačnici proglasi krivima, američka bi kompanija mogla biti kažnjena novčanom kaznom u visini 1% ukupnih godišnjih prihoda na globalnoj razini u 2014. godini – što je više od 100 milijuna dolara.

Facebook sada ima rok do kraja siječnja da se očituje po ovom pitanju.


Reci što misliš!