Događaji

Barem za sada

WhatsApp odgodio primjenu kontroverznih novih pravila privatnosti

WhatsApp odgodio primjenu kontroverznih novih pravila privatnosti

Veliki egzodus korisnika, revoltiranih najavom opsežnijeg dijeljenja podataka s Facebookom, uplašio je vodstvo kompanije, pa su odlučili na tri mjeseca odgoditi uvođenje novih pravila privatnosti WhatsAppa.

Početkom godine WhatsApp je počeo najavljivati da će uvesti nova pravila privatnosti za svojih dvije milijarde korisnika, a za veliku većinu njih to bi značilo i da će ova aplikacija za chat velike količine podataka o njima početi dijeliti s Facebookom. Tamo bi se, pak, ovi podaci monetizirali kroz ciljane oglase i slično, pa je to dovelo do određenog revolta korisnika u cijelom svijetu.

Nova pravila ne donose tako "labavo" poštivanje privatnosti za korisnike WhatsAppa u Europskom gospodarskom prostoru, no svejedno je i u Europi i svijetu zabilježen veliki egzodus – milijuni ljudi pohrlili su na druge aplikacije i počeli napuštati WhatsApp. Kao pobjednik je iz ove situacije izišao Signal, koji je i prije slovio za najsigurniju aplikaciju za dopisivanje, kad je riječ o privatnosti i podacima o svojim korisnicima koje (za razliku od WhatsAppa) ne prikuplja.

Svibanj umjesto veljače

Ovakav razvoj situacije naveo je WhatsApp na uzmak. Na svojem su blogu u petak objavili kako će "dati više vremena" za primjenu novih pravila. Kako kažu, pojavilo se mnogo dezinformacija koje su izazvale brigu, pa će korisnicima dati malo više vremena da razumiju o čemu se radi.

Ponovili su kako oni ne mogu čitati privatne poruke, te da to neće moći činiti ni u budućnosti. Naglašavaju kako se dijeljenje podataka isključivo odnosi na kontakte s raznim kompanijama putem ove aplikacije, ne i na sadržaje drugih razgovora, lokacije i kontakte koje svi žele održati privatnima. U konačnici, iako "se ništa bitno ne mijenja", u WhatsAppu su potvrdili da je novi datum do kojeg će korisnici morati pristati na nova pravila korištenja i politiku privatnosti 15. svibnja (umjesto 8. veljače). Ona, kako sada stvari stoje, do tada neće biti izmijenjena.

Signal preopterećen

Navala na Signal, usput rečeno, ne jenjava, pa je ova mobilna aplikacija posljednjih dana nekoliko puta imala problema sa skaliranjem sustava. Dosadašnja infrastruktura nije mogla podnijeti sve veći broj korisnika koji se putem Signala žele dopisivati, pa je znalo dolaziti do prekida u radu ili otežanog slanja poruka, kao i problema s verifikacijom novih korisničkih računa.