Sci-Tech

odluka regulatorne agencije

WhatsApp za mjesec dana mora prestati dijeliti informacije s Facebookom

WhatsApp za mjesec dana mora prestati dijeliti informacije s Facebookom
Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Francuski regulator za zaštitu osobnih podataka CNIL naložio je WhatsAppu da za najkasnije mjesec dana prekine dijeljenje korisničkih podataka s Facebookom. To tijelo naložilo im je da za svako dijeljenje podataka s matičnom tvrtkom zatraži odobrenje korisnika

CNIL je WhatsApp optužio za nedovoljnu suradnju te im je izdao službeni ultimatum. Odluka je donesena godinu dana nakon što su regulatorna tijela EU izrazila zabrinutost oko dijeljenja korisničkih podataka u svrhu koja nije navedena u uvjetima korištenja i politici privatnosti na koje mora pristati svaki korisnik prilikom registracije.

Francuski je regulator na svojim internetskim stranicama objavio, prenosi ICT Business, da su odlučili poslati formalnu pritužbu kako bi osigurali maksimalnu transparentnost prijenosa velike količine podataka Facebooku te zabrinutim pojedincima omogućili da imaju kontrolu nad svojim informacijama. WhatsApp je pak objavio da im je vrlo važna te da stoga prikupljaju male količine podataka i enkriptiraju svaku poruku.

Facebook je izložen stalnim regulatornim pritiscima diljem Europe zbog raznih pitanja vezanih uz privatnost podataka. Tvrtka koju su kupili 2014. godine za 22 milijarde dolara nije donosila prihode pa su odlučili spojiti njihove baze podataka. Ta je odluka odmah naišla na veliko protivljenje u Europi pa su predstavnici regulatornih tijela pismeno istaknuli zabrinutost zbog tog procesa. CNIL ističe da se dio podataka prebacuje bez znanja i pristanka korisnika te odbacuje opravdanje kako tvrtka posluje samo prema američkim zakonskim okvirima tvrdeći da su oni odgovorni kada se radi o podacima francuskih korisnika.


Reci što misliš!