Politika

s press konferencije

HSU Zadar: Prosječna mirovina treba doći do minimalno 58 posto vrijednosti prosječne neto plaće

HSU Zadar: Prosječna mirovina treba doći do minimalno 58 posto vrijednosti prosječne neto plaće
radio Zadar

Kako poboljšati materijalni položaj umirovljenika? S tim u vezi Hrvatska stranka umirovljenika uputila je Vladi i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike čitav niz prijedloga o kojima je danas u Zadru govorio Žarko Delač glasnogovornik HSU-a.

Umjesto polugodišnjeg usklađivanja mirovina traže kvartalno usklađivanje, da prati bruto porast plaća te da se isplaćuje linearno – rekao je uz ostalo Delač. 

- Na prvom mjestu ističemo naš realan i prihvatljiv plan koji uključuje povećanje mirovina u četverogodišnjem razdoblju na način da prosječna mirovina dostigne vrijednost minimalno 58 posto prosječne neto plaće. Taj odnos je sada 40,5 posto prema najnovijim podacima iz mjeseca studenoga prošle godine – kazao je Branislav Jelenić, predsjednik Županijskog odbora HSU-a. 

- Mi se zalažemo da se usklađivanja mirovina vrši kvartalno, ne kao do sada svakih šest mjeseci, i da se sad zbog ove ekonomske krize u kojoj se nalazimo ne u Hrvatskoj nego u svijetu, usklađivanje vrši linearno tako da svi umirovljenici dobiju jednaki iznos nakon usklađivanja mirovine. Usklađivanje ovisi o plaći i o inflaciji, sada mi očekujemo negdje blizu 5 posto da će biti usklađivanje od 1. siječnja ove godine, a to sad znači da 5 posto svatko tko ima mirovinu može računati da će otprilike do toliko biti usklađivanje, ali moram napomenuti da se povećava aktualna vrijednost mirovine za 5 posto a ne ukupna mirovina, pa tu dolazi do malo nekih zabuna - kazao je Žarko Delač. 


Reci što misliš!