Lifestyle

kužina

Pripazite kako termički obrađujete šparoge

Pripazite kako termički obrađujete šparoge
Pixabay

Šparoge mogu biti ukusan prilog drugim jelima – dovoljno ih je kratko ispeći u pećnici sa solju i paprom i malo ulja, a potom poslužiti s naribanim parmezanom.

Drvenasti dio šparoge nije jestiv i ako pokušavate pripremiti to proljetno povrće bez odgovarajućeg čišćenja, dobit ćete nejestiv obrok. Pitate se koji dio trebate baciti? Savijte šparogu sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Tvrdi dio odstranite, a upotrijebite samo mekane dijelove.

Pripazite kako termički obrađujete šparoge – ne pretjerujte s kuhanjem ili pečenjem. Ovisno o debljini šparoge, bit će im potrebno tek tri do pet minuta u vrućoj vodi ili na tavici s maslacem.

Dovoljno ih je začiniti tek s malo soli i papra, češnjaka te malo svježe iscijeđenog limunova soka.

Šparoge se mogu pripremiti na različite načine – a najčešće služe kao prilog uz mesna i riblja jela. Odlično se sljubljuju s jajima, vrhnjem i sirom.

Šparoge mogu biti ukusan prilog drugim jelima – dovoljno ih je kratko ispeći u pećnici sa solju i paprom i malo ulja, a potom poslužiti s naribanim parmezanom.

U quiche se mogu dodati razni sastojci – od mladog špinata i poriluka do komadića špeka. U proljetno vrijeme pak iznimno su popularne kombinacije te slane pite sa sezonskim šparogama.

 

Reci što misliš!