Politika

uoči dolaska

Vučić: Imam argumente koji dokazuju da Hrvatska nije zaslužila ratnu odštetu

Vučić: Imam argumente koji dokazuju da Hrvatska nije zaslužila ratnu odštetu

Ni dva dana uoči dolaska Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj još nije jasno hoće li hrvatski dužnosnici s Vučićem razgovarati o pitanju ratne odštete.

Iz Ureda predsjednice jučer su poručili da "Vučićeva isprika i ratna šteta nisu na dnevnom redu" posjete, no iz Vlade RH na upit N1 hoće li premijer Plenković i VUčić razgovarati o ratnim odštetama odgovaraju: "Sve teme koje su važne u odnosima dviju zemalja, a što je i naznačio predsjednik Vlade, trebaju biti osnova za početak njihova rješavanja".

Podsjetimo, plaćanje ratne odštete jedna je od tema o kojima hrvatski premijer Andrej Plenković želi raspravljati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kad on, na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dođe u ponedjeljak u Zagreb.

Vučić izjavio je u srijedu pak izjavio da je "iznenađen i zaprepašten" izjavom premijera Andreja Plenkovića da treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu reći je da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska, ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti. To bih mogao potkrepiti tisućama raznovrsnih i teških argumenata, rekao je Vučić.

Dan poslije, na sjednici Vlade Plenković je ponovno spomenuo pitanje radnih odšteta:

"Treba podsjetiti na Članak 7 Sporazuma o normalizaciji. Ja sam tada kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima pa se toga jako dobro sjećam. Sporazum je potpisan 23. 8. 1996. u Beogradu i dogovoreno je da se u roku od šest mjeseci potpiše sporazum za naknadnu, no taj sporazum nažalost nikada nije potpisan. Možemo i o toj obvezi razgovarati i prilikom ovog posjeta da onima koji nisu svjesni objasnimo jasan i opravdan interes Hrvatske", dodao je.


Reci što misliš!