Politika

Ustav

Ustav - Što smjera HDZ?

Ustav - Što smjera HDZ?

"Sada sam dobio informaciju da se radi i o inicijativama o promjeni uloge predsjednika, te o tome da bi ga birao parlament što je za mene novost", komentirao je Mesić

Premijer Ivo Sanader odbacio je nagađanja da on i HDZ žele ustavnom promjenom smanjiti ovlasti predsjednika RH. "Vladimir Šeks je možda iznio osobno gledište o prijedlogu stručnjaka za Ustav", rekao je Sanader, a prenosi Javno.hr .

"Želim reći da u HDZ-u nema nikakvih rasprava oko Ustavnih promjena, osim možda oko referenduma o ulasku u Europsku uniju. Ustav želimo promijeniti kako bi u njega vratili Bošnjake i Slovence", naglasio je Sanader dodavši kako od Slovenije očekuje isto.

Osvrnuo se na ranija nagađanja o promjeni članka 97. Ustava koji se odnosi na dodjeljivanje mandata za sastavljanje Vlade od predsjednika RH rekavši kako ta ustavna promjena za njega nije prioritet. Istup predsjednika saborskog Odbora za Ustav Vladimira Šeksa o mogućim ustavnim promjenama smatra ispravnim.

"Vladimir Šeks je možda iznio osobno gledište o prijedlogu stručnjaka za Ustav. Nije dobro da se Ustav mijenja svaki čas", ustvrdio je Sanader. Dodao je kako misli da Hrvatska u ovom trenutku ima dobar politički sustav, ali i da će HDZ kao ozbiljna politička stranka razmotriti prijedloge koji dođu u Odbor za Ustav.

Predsjednik Stjepan Mesić u Tokiju je komentirao i najavljene ustavne promjene. Kako je rekao, zna za namjeru da se Bošnjake i Slovence vrati u Ustav te da se pojednostavni izbor mandatara za premijera. Kako je rekao Mesić, to je bilo jedino o čemu je bio obaviješten.

"Sada sam dobio informaciju da se radi i o inicijativama o promjeni uloge predsjednika, te o tome da bi ga birao parlament što je za mene novost", rekao je Mesić. "Drugo što me malo iznenadilo jest to da se predsjednika pokušava staviti u funkciju fikusa i to iz jednostavnog razloga da bi onaj tko uspostavi izvršnu vlast mogao imati kompletnu kontrolu nad svim državnim mehanizmima", rekao je on.

Mesić je dodao kako se hrvatski građani ne daju prevariti jer su shvatili da je hrvatskoj državi potreban čimbenik stabilnosti i sigurnosti u funkciji predsjednika koji je u slučaju krize jedina čvrsta točka sustava.

Podsjetimo, jučer je potpredsjednik Hrvatskog sabora i član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks opovrgnuo napise u medijima kako je izjavio da se HDZ zauzima za čisti parlamentarni sustav.

Šeks tvrdi kako je novinarima rekao da će u ponedjeljak biti održana tematska sjednica Odbora za Ustav na kojoj će se razmotriti različite inicijative za moguće promjene Ustava, pa tako i ona Smiljka Sokola i skupine javnih radnika koji se zauzimaju za uvođenje parlamentarnog sustava.

"Izrijekom sam rekao da to nije inicijativa HDZ-a, a na upit kakvo je moje mišljenje o tome rekao sam da sam za to da se razmotri uvođenje parlamentarnog sustava. HDZ nije razmatrao ni jednu ustavnu promjenu niti je to bilo predmetom rasprave na sjednicama Predsjedništva stranke", rekao je Šeks.


Reci što misliš!