Politika

#hrvatska

Ako HDZ i Sanader ne podmire kazne slijedi prisilna ovrha

Ako HDZ i Sanader ne podmire kazne slijedi prisilna ovrha

Ukoliko HDZ i Ivo Sanader ne plate novčane kazne i ne podmire protupravnu imovinski korist koju je Vrhovni sud potvrdio u slučaju Fimi media, država će se naplatiti prisilnom ovrhom koju pokreće Državno odvjetništvo, pojasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Precizirajući mehanizam naplate nakon što je najviši sud djelomično potvrdio presudu u ponovljenom postupku zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki, Devčić je pojasnio da je prvi korak nakon odluke Vrhovnog suda dostavljanje presude najvišeg suda osuđenoj stranci te njezinom bivšem predsjedniku i nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, kao i Uskoku koji je u ovom slučaju bio tužitelj.

Nakon što HDZ i Sanader dobiju presude ona postaje izvršna te sud poziva stranku i bivšeg premijera da uplate iznos koji uključuje oduzetu protupravnu imovinsku korist, dosuđenu novčanu kaznu i troškove suđenja, dodao je. 

Novčana kazna i troškovi suđenja mogu se platiti u ratama, a načelno se može omogućiti plaćanje u ratama i za protupravno stečenu imovinsku korist, pojasnio je Devčić.

''Ako bilo tko od osuđenika ne plati izrečene kazne, Građansko-upravni odjel DORH-a pokreće prisilnu ovrhu'', ističe glasnogovornik.

Budući da je premijer Andrej Plenković, komentirajući pravomoćnost presude, kazao da je otvorena mogućnost da se ''posegne za nekim drugim pravnim lijekovima, pa i za ustavnom tužbom, kada se prouči presuda'', Devčić je precizirao da ustavna tužba ne odgađa plaćanje kazne jer ona po odluci Vrhovnog suda postaje izvršna.

''Hipotetski, Ustavni sud može ukinuti presudu Vrhovnog suda što omogućava osuđenicima protuovrhu sa zahtjevom da im se vrati oduzeto'', kazao je Devčić koji zaključuje da po zakonskim odredbama izvršenje izrečene mjere oduzimanja imovinske koristi ne zastarijeva.

Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, za razliku od pet milijuna kuna novčane kazne izrečene stranci na prvom suđenju, a državi će morati vratiti i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi.

Prema pravomoćnoj presudi najvišeg suda, bivši premijer, kojem je s osam smanjena kazna na sedam godina zatvora, državi će morati vratiti 14,9 milijuna kuna nerazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Vrhovni sud djelomično je ukinuo prvostupanjsku presudu i u dijelu koji se odnosi na u međuvremenu preminulu Nevenku Jurak, vlasnicu marketinške Fimi medije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu presudu donesenu još 2013.

Uz HDZ i Sanadera, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Njima je Vrhovni sud potvrdio kazne pa je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić sada i pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je prvom presudom iz 2013. bio osuđen na tri godine zatvora.

Blagajnica Branka Pavošević je osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je 2013. bila osuđena na godinu i šest mjeseci.

Jedino je glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda, a koju je danas potvrdio i Vrhovni sud, oslobođen optužbe.

​​​

Reci što misliš!

  Vezane vijesti