Politika

Utrka za Bijelu kuću

Clinton pobijedila na ključnim predizborima u Pennsylvaniji

Clinton pobijedila na ključnim predizborima u Pennsylvaniji

'Dug je put do avenije Pennsylvania 1600, a on vodi točno kroz srce Pennsylvanije', kazala je Clinton u pobjedničkom govoru u svom stožeru u Philadelphiji

Senatorica Hillary Clinton pobjedila je na predizborima u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, porazivši Baracka Obamu i spriječivši svoje ispadanje iz maratonske utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Nakon 46 posto prebrojanih glasova, Clinton je osvojila 54 posto, a Obama 46 posto glasova registriranih demokratskih birača.

'Dug je put do avenije Pennsylvania 1600, a on vodi točno kroz srce Pennsylvanije', kazala je Clinton u pobjedničkom govoru u svom stožeru u Philadelphiji.

Od oko četiri milijuna registriranih demokratskih birača u Pennsylvaniji, predizborima ih se odazvalo gotovo 50 posto.

Izlazne ankete su pokazale da je za Hillary Clinton glasovalo 57 posto žena, oko 60 posto osoba starijih od 40 godina, oko 55 posto bijelaca, te oko 70 posto katolika, koji su najbrojnija vjerska skupina u Pennsylvaniji.

Prema socijalnoj strukturi biračkog tijela, Clinton je pobjedila u središnjem ruralnom dijelu Pennsylvanije i među radništvom u manjim gradovima, a Obama u najvećem gradu Philadelphiji i među visokoobrazovanim biračima.Pennsylvanija je šesta po veličini savezna država u SAD-u i posljednje velika država u kojoj se demokrati izjašnjavaju o kandidatima za predsjedničku nominaciju.

Pennsylvanija je također jedna od tzv. swing-država, kako se u SAD nazivaju one koje su u prošlosti birale i demokratske i republikanske predsjednike i smatraju se ključnima za pobjedu na izborima za Bijelu kuću, zajedno s Ohiom, Floridom, Missurijem i Michiganom.

S pobjedom u Pennsylvaniji Clinton će smanjiti prednost Obame po broju delegata za Nacionalnu demokratsku konvenciju, koji vodi s 1.667 prema 1.532 delagata, ukupnom broju osvojenih glasova gdje Obama ima 13.4 milijuna a Clinton 12.7 milijuna glasova, te u broju osvojenih saveznih država - Obama 30, Clinton 11.

Pobjeda Clinton značajna je i zbog činjenice da je stožer Baracka Obame potrošio dvostruko više sredstava na kampanju u Pennsylvaniji, koja je trajala šest tjedana i ukupno koštala više od 20 milijuna dolara.Obama je u govoru u Evansvilleu u Indiani, čestitao Clinton na pobjedi, ističući kako je uspio znatno smanjiti razliku s početka kampanje.

'Marljivo smo radili...i nakon šest tjedana, premostili smo jaz. Okupili smo ljude svih dobnih skupina, rasa i podrijetla za našu stvar. I registrirali smo rekordan broj novih glasača koji će našoj stranci donijeti pobjedu u studenom', rekao je Obama.

Idući demokratski predizbori održavaju se za dva tjedna u Indiani i Sjevernoj Karolini, gdje ankete daju prednost Obami.


Reci što misliš!