Politika

Izbori

Pahor odnio pobjedu na slovenskim izborima

Pahor odnio pobjedu na slovenskim izborima

No, Janša se ne predaje. Slovenski premijer i predsjednik konzervativne Slovenske demokratske stranke komentirajući privremene rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora izjavio je da pobjednik još nije odlučen te da valja pričekati dok se ne prebroje glasovi poslani poštom i oni iz inozemstva

Janez Janša, prema privremenim rezultatima, tijesno je izgubio na slovenskim parlamentarnim izborima od socijaldemokrata Boruta Pahora, i to za samo 12 tisuća glasova.

No, Janša se ne predaje. Slovenski premijer i predsjednik konzervativne Slovenske demokratske stranke komentirajući privremene rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora izjavio je da pobjednik još nije odlučen te da valja pričekati dok se ne prebroje glasovi poslani poštom i oni iz inozemstva. "Za sada još ne možemo govoriti o relativnom pobjedniku", kazao je.

U najtjesnijim izborima do sada, pobjedu su odnijeli socijalni demokrati Boruta Pahora ispred vladajuće demokratske stranke Janeza Janše.

Janša je zasigurno dio glasova izgubio zbog nedavne navodne upletenosti u korupcijsku aferu oko nabave vojnih vozila iz Finske.

Finska nacionalna televizija YLE optužila je putem emisije "Istina u Patriji" slovenskog premijera da ga je finska industrija oružja "Patria" potkupila kako bi slovenskoj vojsci prodala 135 oklopnih vozila.

Na trećem mjestu je stranka Za res Gregora Golobića.

Prema izlaznim anketama broj glasova s obzirom na prijašnje izbore udvostručila je Stranka umirovljenika. Nacionalisti s Zmagom Jelenčićem na čelu ostali su na istim pozicijama, a slabiji rezultat od očekivanog ostvatrila je Slovenska pučka stranka. U parlamentu će svoje zastupnike imati i liberalni demokrati Katarine Kresl s oko 5 posto osvojenih glasova. Iz parlamenta je ispala Demokršćanska nova Slovenija Andreja Bajuka.

Potpune službene rezultate Državno izborno povjerenstvo priopćit će večeras, nakon što se prebroje glasovi stigli poštom iz Slovenije, a potpune između 3. i 5. listopada, nakon što se rezultatima pribroje glasovi koji se očekuju od slovenskih birača u inozemstvu.

Pahor je u svom izbornom stožeru nakon objave glasova zahvalio biračima što su mu dodjelili tri puta više glasova nego prije četiri godine, te najavio da će nova vlada s opozicijom nastojati voditi politiku suradnje na ključnim pitanjima domaće i vanjske politike.


Reci što misliš!