Politika

Janša ili Pahor

Slovenci biraju

Slovenci biraju

Zadnje predizborne ankete ukazuju da će u novi parlament ući šest do osam stranaka

U sedam sati u Sloveniji je otvoreno 3.400 birališta na kojima će skoro 1,7 milijuna birača odlučivati o novom sastavu parlamenta u njegovu petom sazivu, prenosi HRT .

Oko 1.200 kandidata bori se za 90 zastupničkih mjesta a na izborima svojim kandidacijskim listama nastupa 17 stranaka. Iz svake od osam izbornih jedinica u parlament će biti izabrano po 11 kandidata, a za dva mjesta rezervirana za talijansku i mađarsku manjinu glasuju samo pripadnici tih manjina u svojim izbornim jedinicama na slovenskoj obali i u Prekmurju, gdje žive.

Državna izborna komisija objavljivat će tijekom dana broj birača koji su izašli na izbore. Odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati bit će objavljene dvije izlazne ankete najvećih televizijskih postaja s projekcijom koliko su postotaka glasova dobile pojedine stranke. Državna izborna komisija objavit će u 19 sati rezultate prijevremenog glasovanja birača koji su zadnjih dana ovog tjedna već glasovali jer se danas ne nalaze u mjestu prebivališta. Nepotpune i djelomične rezultate izborno će povjerenstvo objavljivati u večernjim satima i tijekom noći sa nedjelje na ponedjeljak. Nepotpuni službeni rezultati bit će poznati u ponedjeljak navečer, a potpuni službeni početkom listopada, nakon što pristigne nekoliko desetaka tisuća glasačkih listića iz inozemstva.

Zadnje predizborne ankete ukazuju da će u novi parlament ući šest do osam stranaka, a najviše glasova trebale bi dobiti Slovenska demokratska stranka (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše i Socijalni demokrati (SD) njegova konkurenta za mandatarski položaj Boruta Pahora.


Reci što misliš!