Politika

GONG: Lokalni izbori 2009.

GONG predstavio aktivnosti u povodu lokalnih izbora

GONG predstavio aktivnosti u povodu lokalnih izbora

GONG je izradio i predstavio i dva vodiča za kandidate

Predstavnici GONG-a Suzana Jašić i Dragan Zelić su danas na konferenciji za medije predstavili aktivnosti GONG-a u vezi lokalnih izbora 2009.

Pratit će rad institucija nadležnih za izborni proces (Državno izborno povjerenstvo, Središnji državni ured za upravu, Agencija za elektroničke medije), financiranje izbornih kampanja (primjena pravila, troškovi), poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (zastupljenost manjina u lokalnoj i područnoj vlasti).

Kako ove godine GONG neće organizirati edukativnu kampanju o izborima, već to očekuje od Državnog izbornog povjerenstva koje kao stalno tijelo postoji već dvije godine, GONG će javnost o izbornom procesu redovito informirati kroz svoje internetske strane www.gong.hr te medije (izradom vodiča za birače, kandidate i promatrače, objavom informacija, izvještaja i sl.).

GONG će u suradnji s lokalnim udrugama promatrati izborni dan, a u cilju bolje edukacije stranačkih i nestranačkih promatrača, izradit će i objaviti priručnik. GONG će pratiti i konstituiranje lokalnih tijela vlasti i dopunske izbore, a o cjelokupnom izbornom procesu izvijestit će domaću i međunarodnu javnost.

S obzirom na veliki broj poziva građana u posljednja dva mjeseca oko kandidiranja na izborima, GONG je izradio i danas predstavio i dva vodiča za kandidate, izrađena s ciljem da se građanima koji se imaju namjeru kandidirati na lokalnim izborima omogući što lakše i jednostavnije snalaženje u procedurama kandidiranja. Vodiče možete preuzeti na dnu stranice ili ovdje.

Članica GONG-a, dr. Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti, istaknula kako postoje dvije dimenzije na izborima: marketinška i demokratska. Marketinška nije upitna i birači će biti preplavljeni marketinškim porukama, no upitna je ona demokratska u kojoj birač ima pravo na informiran izbor. Zapitala se tko danas brani interese birača kad državne institucije ne informiraju birače u dovoljnoj mjeri, a ujedno postoji i manjak regulatornih tijela koji bi regulirali kampanju. Naglasila je kako je tijekom parlamentarnih izbora postojalo Etičko povjerenstvo (premda i ono ograničenih mogućnosti djelovanja), dok za lokalne izbore ne postoji slično tijelo.

Transparentni i pošteni izbori, organizirani i provedeni u skladu s propisima i demokratskim načelima, a što uključuje informiranost, transparentnost i integritet svih dionika na izborima, opći su interes te je tako ovo bila prva u nizu redovitih konferencija za medije koje GONG planira održavati povodom lokalnih izbora, a najavljene su i posebne tematske konferencije za medije.

Više informacija o izborima kao i sve do sada pripremljene materijale možete pronaći ovdje.

Preuzimanje Vodiča:


Reci što misliš!