Politika

Lokalni izbori 2009.

GONG: U Kistanjama nagovarali birače za koga da glasuju

GONG: U Kistanjama nagovarali birače za koga da glasuju

Promatrači su dojavili i da na određenim biračkim mjestima predstavnici stranaka tj. nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao (Kistanje, Komin BM 8)

Lokalne izbore, koji su otvoreni jutros u 7 sati, promatra ukupno 700 GONG-ovih promatrača, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova. Do 10.00 sati, 46 mobilnih ekipa posjetilo je 167 biračkih mjesta.

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa:

- Potreban birački materijal zaprimili su gotovo svi birački odbori te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača.
- Biračka mjesta su otvorena na vrijeme, uz manja kašnjenja na malom broju njih.
- Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi. Birači razumiju izborni proces.
- Profesionalizam biračkih odbora kreće se od zadovoljavajućeg do odličnog.
- Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je vrlo dobra, iako je zabilježen slučaj da birački odbor promatračima GONG-a nije dozvolio ulaz bez akreditacije po koju su ih poslali u Gradsko izborno povjerenstvo (Šibenik).

Promatrači su do 10 sati dojavili određen broj kriznih situacija te na temelju prikupljenih i obrađenih informacija:

- U Šibeniku (BM 3) je promatračima GONG-a zabranjen pristup biračkom mjestu i poslani su u GIP po akreditaciju, iako pravila određuju da se akreditacije promatračima izdaju na biračkom mjestu.
- U Vukovaru (BM 7) je nepoznata osoba prijetila promatračima i zastrašivala ih.
- U Karlovcu (BM 31, Gimnazija Rakovac) je nastala gužva jer su postavljena samo 2 paravana (tamo glasuje preko 1000 birača).
- Birački odbor u Gornjem Kegincu (BM 7, Lužan) dobio je listiće par dana prije.
- Na biračkom mjestu u Sisku (BM 1) birači zaokružuju grafitnim, a ne kemijskim olovkama.
- Promatrači su dojavili i da na određenim biračkim mjestima predstavnici stranaka tj. nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao (Kistanje, Komin BM 8).

GONG je do 10.30 sati primio preko 50 upita i dojava građana:

- Građani su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na činjenicu da listići na biračkom mjestu nisu bili promiješani niti okrenuti prema dolje.
- Veći broj građana je zvao da bi se raspitao za lokaciju biračkog mjesta.
- Također, bilo je i prijava o tome da stranački aktivisti kod biračkog mjesta bilježe tko je glasovao (Trogir, Vinkovci, Seget).
- A prijavljeno je i da su birači mobitelom uslikavali glasačke listiće iza paravana (Zaprešić).
- U općini Kravarsko, prema dojavama građana, biračima su dane grafitne olovke za glasovanje.

Sljedeće priopćenje GONG-a, s ažuriranim podacima, bit će poslano u 15 sati. Tijekom dana GONG će dodatno izvijestiti i o zabilježenim slučajevima kršenja izborne šutnje.

 


Reci što misliš!