Politika

Lokalni izbori

GONG ususret izbornom danu

GONG ususret izbornom danu

Budući da promatrača neće biti na svim biračkim mjestima, pozivaju se građani da se jave ukoliko uoče ozbiljne nepravilnosti tijekom izbornog dana

Ususret izbornom danu, GONG je pozvao sve sudionike na izborima da poštuju izborna pravila i da se ne vrše pritisci na birače

GONG će lokalne izbore promatrati sa 700 stalnih promatrača te 50 mobilnih timova koji će obilaziti veći broj biračkih mjesta. Svi GONG-ovi promatrači su educirani i upućeni kako promatrati izbore i izvještavati. Pažnja promatrača GONG-a bit će usmjerena na poštivanje izbornih zakona i procedure na biračkome mjestu, odnosno uočavanje i izvještavanje o eventualnim neregularnostima.

Kako će osim GONG-ovih promatrača, tijek izbora na biračkim mjestima pratiti i promatrači političkih stranaka i kandidata, nadamo se da će prisutnost promatrača i višestranački birački odbori utjecati na kvalitetu izbornoga dana.

Budući da promatrača neće biti na svim biračkim mjestima, pozivaju se građani da se jave ukoliko uoče ozbiljne nepravilnosti tijekom izbornog dana.

Glasački listići moraju biti promiješani i okrenuti licem prema dolje, kako bi se i na taj način jamčila tajnost glasovanja. Nitko ne smije glasovati u ime druge osobe, to je kazneno djelo. Birače nitko ne smije zastrašivati, ucjenjivati ili prisiliti da otkriju za koga su glasovali. Glasovanje je tajno i osobno.

GONG podsjeća da će birači će na biračkom mjestu dobiti 4 glasačka listića:

- za općinsko/gradsko vijeće,

- općinskog načelnika/gradonačelnika,

- županijsku skupštinu i

- župana.

Adresu svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti putem SMS poruke na način da upišu u PORUKU matični broj građana te da istu proslijede na broj 54 54. Adresa biračkog mjesta može se provjeriti i na internetskim stranicama Središnjega državnog ureda za upravu www.uprava.hr , upisivanjem matičnog broja i prezimena građanina.

Birač koji nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto zbog bolesti ili nepokretnosti obavijestit će na izborni dan o tome birački odbor koji će odrediti dva člana ili zamjenike članova koji će birača posjetiti u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja.

GONG poziva sve sudionike na izborima na poštivanje zakona i propisane procedure te na ponašanje primjereno demokratskim izborima putem kojih birači daju povjerenje osobama koje bi trebale odgovorno i transparentno upravljati njihovom općinom/gradom i županijom. Na lokalnim izborima svaki glas može biti bitan za pobjedu ili ulazak u drugi krug. Izražavamo nadu da će izbori proći u tolerantnoj atmosferi i poštivanju izborne procedure od svih sudionika.


Reci što misliš!