Politika

Rezultati telefonske ankete

Kerumu glas daju i birači SDP-a i HDZ-a

Kerumu glas daju i birači SDP-a i HDZ-a

Ostojić je smanjio početnu razliku koju je na startu kampanje imao Kerum i izbornu je utakmicu praktički uveo u neizvjesnu završnicu

U utrci za novoga gradonačelnika Splita, Željko Kerum osvaja 35,8 posto, Ranko Ostojić (SDP) 29,1 posto, a Ivan Kuret (HDZ) 14 posto glasova.

Rezultati su to telefonskog istraživanja koje je početkom ovoga tjedna provela agencija Synergy za potrebe SDP-a, na trostruko stratificiranom uzorku od 1060 građana Splita, piše Slobodna Dalmacija.

SDP-ovo istraživanje je pokazalo dva značajna trenda. Ostojić je smanjio početnu razliku koju je na startu kampanje imao Kerum i izbornu je utakmicu praktički uveo u neizvjesnu završnicu.

No, kandidat socijaldemokrata još uvijek nije uspio mobilizirati sve SDP-ove birače, pa stranačka lista za Gradsko vijeće, predvođena Marinom Jurjevićem, u Splitu među ispitanicima uživa čak 38-postotnu potporu, odnosno četvrtinu više od samoga Ostojića kao gradonačelničkoga kandidata.

Drugim riječima, dio SDP-ovih birača (njih oko petine) sprema se podržati SDP, ali će na biralištu zaokružiti Keruma za gradonačelnika. Sličan trend primjetan je i među biračima HDZ-a.

Ta bi stranka u Splitu za Gradsko vijeće, sudeći po istraživanju agencije Synergy, osvojila 19 posto glasova potpore, četvrtinu više od njihova gradonačelničkog kandidata.

U Kerumovu slučaju, piše Slobodna, situacija je obrnuta: dok on vodi u utrci za gradonačelnika s 35,8 posto, njegova nezavisna lista dobila bi u ovome trenutku potporu 18 posto birača.


Reci što misliš!